Počasí dnes23 °C, zítra21 °C
Neděle 22. září 2024  |  Svátek má Darina
Bez reklam

VOLBY 2024: Největším skokanem letošních krajských voleb se stal náchodský starosta Jan Birke

Ačkoliv se během krajských voleb v roce 2020 podařilo díky preferenčním hlasům prosadit osmi lidem do zastupitelstva, letos se to povedlo jen čtyřem. Největším skokanem je v tomto ohledu náchodský starosta Jan Birke, který byl na šestnáctém místě kandidátky SOCDEM.

Náchodský starosta Jan Birke z koalice Hlas samospráv se díky oblibě u voličů vyhoupl z 16. místa na úplně první. Dokonce předběhl i lídra kandidátky, bývalého hejtmana Jiřího Štěpána. Jeho nové politické uskupení získalo v krajském zastupitelstvu tři křesla. Hlasovalo pro něj celkem 7,05 procenta voličů.

„Díky vašim hlasům a důvěře, kterou jste do nás vložili na kandidátce Hlasu samospráv Královéhradeckého kraje, bude mít Náchod svůj hlas v kraji,“ poděkoval Birke na svých sociálních sítích. Pro náchodského starostu však nejde o jeho největší skok v kariéře. Například během posledních krajských voleb dostal tolik preferenčních hlasů, že se posunul z 25. na druhou příčku kandidátky.

„Před půl rokem jsme oznámili kandidaturu, vytvoření Hlasu samospráv pro spravedlivý rozvoj Královéhradeckého kraje, a s výsledkem jsme spokojeni. Je to úspěch pro absolutně nový subjekt na královéhradecké politické scéně a uvidíme, co bude dál v rámci jednání,“ řekl Hradecké Drbně Jiří Štěpán (SOCDEM), lídr kandidátky Hlasu samospráv.

V Královéhradeckém kraji kandidovalo necelých 500 zájemců o křeslo hejtmana. Nejvíce preferenčních hlasů získal současný hejtman a jednička koalice Silní lídři pro kraj, Martin Červíček, a to 7 569. Za ním skončil ze stejné kandidátky náměstek hejtmana a poslanec Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL) s 4712 přednostními hlasy. Třetí byl lídr hnutí ANO, Petr Koleta, s 2461 preferenčními hlasy.

Ohodnoť článek

Foto se svolením Jana Birkeho

Štítky Jan Birke, krajské volby, preferenční hlasování, Královéhradecký kraj, Hlas samospráv, Jiří Štěpán, koalice, Sociální demokracie, Martin Červíček, Pavel Bělobrádek

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VOLBY 2024: Největším skokanem letošních krajských voleb se stal náchodský starosta Jan Birke  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.