Počasí dnes23 °C, zítra21 °C
Neděle 22. září 2024  |  Svátek má Darina
Bez reklam

ANKETA: Jak jste spokojeni s výsledkem voleb v Královéhradeckém kraji?

Voliči rozhodli o tom, kdo by měl vést Královéhradecký kraj v následujících čtyřech letech. Podobně jako u posledních krajských voleb vyhrálo hnutí ANO. Letos je však ve výhodné vyjednávací pozici, jelikož ostatní strany nedokáží sestavit nadpoloviční většinu mandátů. Jak jste spokojeni s výsledkem voleb?

ANKETA: Jak jste spokojeni s výsledkem voleb v Královéhradeckém kraji?

Celkem hlasovalo86 čtenářů

Hnutí ANO získalo celkem 34,5 procenta hlasů. Díky nim obsadí 18 z 45 zastupitelských křesel. Na druhém místě skončila koalice SILNÍ LÍDŘI pro kraj, která je vedena současným hejtmanem Martinem Červíčkem. Ta získala 13 křesel a 26,5 procenta hlasů. Šest křesel má koalice starostů, TOP09 a HDK, tři křesla získalo nové uskupení SOCDEM, tři křesla mají lidé z SPD a dvě koalice STAČILO!.

„Počítal jsem, že by hnutí ANO v Královéhradeckém kraji mohlo získat zhruba 27 procent hlasů. Nakonec jsme se dostali skoro až ke 35, což je pro nás opravdu skvělý výsledek,“ uvedl pro Hradeckou Drbnu jednička kandidátky ANO Petr Koleta.

Ten už se účastnil prvního povolebního vyjednávání. Současný hejtman Martin Červíček ho navštívil ještě před úplným sečtením hlasů přímo ve štábu ANO. Jednání trvalo zhruba 15 minut, po kterém lídr koalice SILNÍ LÍDŘI pro kraj odešel ve spěchu a v ne dobré náladě. „Teď se vám k tomu nebudu vyjadřovat,“ křikl na čekající novináře při odchodu Červíček.

Ten je nyní ve složité vyjednávací pozici. Je totiž prakticky nemožné, aby vytvořil koalici, která by získala většinu. „ANO je teď ve skvělé vyjednávací pozici a nemůže nás nikdo obejít,“ řekl Koleta Drbně po sečtení hlasů. Zároveň dodal, že si bude trvat na postu hejtmana, kterého se ale Červíček nebude chtít vzdát. Podle lídra hnutí ANO se velká vyjednávání na plno rozjedou v příštím týdnu.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Tran Anh Tuan, se svolením Martina Červíčka a Petra Kolety

Štítky Královéhradecký kraj, ANO 2011, křeslo, výsledky voleb, koalice, Martin Červíček, Petr Koleta, TOP 09, Svoboda a přímá demokracie, Stačilo!

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

ANKETA: Jak jste spokojeni s výsledkem voleb v Královéhradeckém kraji?  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.