Počasí dnes22 °C, zítra22 °C
Sobota 21. září 2024  |  Svátek má Matouš
Bez reklam

VOLBY 2024: V Královéhradeckém kraji je sečtena většina hlasů. Vede ANO, následují SILNÍ LÍDŘI pro kraj

, aktualizováno před 13 minutami

V Královéhradeckém kraji je sečteno téměř 90 procent všech hlasů. Nejvíce zatím získalo hnutí ANO 2011, které má v tuto chvíli 35 procent. Na druhém místě se drží SILNÍ LÍDŘI pro kraj s 26 procenty a na třetím Čtyřkoalice STAN,TOP09,HDK,LES s 12 procenty. Ve volbách do senátu vede Martin Červíček (ODS), který získal téměř polovinu všech hlasů.

Voliči rozhodli, kdo v následujících čtyřech letech povede Královéhradecký kraj. O hejtmanské křeslo se v našem regionu utkalo 488 kandidátů z celkem 13 politických stran. Sčítání hlasů začalo v 14:00. Volební účast v Hradci Králové se prozatím odhaduje na zhruba 40 procent.

Na Rychnovsku bylo k 16. hodině sečteno přes 90 procent hlasů voličů. K téměř 90 procentům se přiblížil okres Trutnov. Z 85 procent už je sečteno také v okrese Jičín a na Hradecku jsou posčítány hlasy z více než 75 procent. Nejméně hlasů je zatím sečteno v okrese Náchod, a to necelých 55 procent.  

Účast v Královéhradeckém kraji byla k 13:00 podle hejtmanství mezi 25 až 35 procenty. V Hradci Králové i Náchodě dosáhla 32 procent. Po prvním sečtení hlasů Statistický úřad uvedl, že se účast v regionu pohybuje kolem 40 procent. „V Královéhradeckém kraji nemusela policie řešit žádný incident," potvrdila mluvčí krajské policie Iva Kormošová.

Post hejtmana Královéhradeckého kraje se snaží obhájit Martin Červíček (ODS), který je lídrem kandidátky koalice Silní lídři pro kraj. „Chceme i nadále pro další rozvoj našeho kraje využívat svou znalost regionálního prostředí z každodenní praxe při řešení konkrétních problémů, schopnosti nacházet pro ně systémová řešení a provést kraj všemi krizovými situacemi,“ napsal Červíček Hradecké Drbně.

Průběžné výsledky sledují napjatě i volební štáby 

Volební štáby politických stran, jejichž kandidáti ve městě pod Bílou věží sledují sčítání hlasů, mají svá zázemí po Hradci Králové na různých místech. Například v restauraci Pivovarské domy, v hotelu U Královny Elišky, v kavárně Artičok, v hotelu v Tereziánském dvoře, v poslanecké kanceláři hnutí STAN nebo v Bernard Pub U Viktora.

Vedle voleb do krajských zastupitelstev se na Náchodsku sčítají i hlasy v senátních volbách. V případě, že z prvního kola nevzejde jasný vítěz, bude se konat druhé kolo ve dnech 27. a 28. září. Právě Martin Červíček je jeden ze tří kandidátů. Lidé mohli hlasovat i pro Tomáše Magnuska za TMS a Jana Borůvku z ANO.

V Královéhradeckém kraji se konala dvě referenda na Náchodsku, v obcích Nový Ples a Rasošky, a jedno na Jičínsku, v Cerekvici nad Bystřicí. Zatímco na Náchodsku lidé rozhodovali o výstavbě fotovoltaické elektrárny, v Cerekvici místní měli za úkol vybrat variantu střechy věže tamní kaple.

Volby do senátu

Svého senátora společně s krajskými zastupiteli volili v Královéhradeckém kraji pouze na Náchodsku. Téměř polovina hlasovacích lístků patří současnému senátorovi Martinu Červíčkovi (ODS), který má 48 procent. Na druhém místě je s 31 procenty starosta Jaroměře Jan Borůvka (ANO) a na třetím režisér Tomáš Magnusek (TMS) s 21 procenty.

Pokud některý kandidát nezíská již v prvním kole nadpoloviční podíl hlasů, bude následovat druhé kolo, ve kterém se rozhodne mezi prvními dvěma umístěnými kandidáty, tedy mezi Martinem Červíčkem a Janem Borůvkou.

Během posledních voleb v roce 2020 vyhrála v Královéhradeckém kraji koalice složená z ODS, STAN a Východočechů. Získala přes 41,5 tisíc hlasů, což znamenalo 23,53 procenta hlasů. Na druhém místě skončilo hnutí ANO, které získalo 22,04 procenta hlasů. O přízeň voličů se utkalo 12 politických uskupení. Volební účast tehdy dosáhla 41 procent.

Ohodnoť článek

Foto Hanka Poskočilová

Štítky Královéhradecký kraj, okres Náchod, Martin Červíček, ODS, Hradec Králové, ANO 2011, Náchod, okres Jičín

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VOLBY 2024: V Královéhradeckém kraji je sečtena většina hlasů. Vede ANO, následují SILNÍ LÍDŘI pro kraj  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.