Počasí dnes20 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 19. září 2024  |  Svátek má Zita
Bez reklam

Hradecký kraj má kulminaci řek za sebou, tvrdí hejtman Červíček. Žádná zranění nejsou hlášená

Královéhradecký kraj má pravděpodobně kulminaci na všech tocích za sebou. Většina toků v kraji dosáhla pětileté vody, Labe ve Špindlerově Mlýně dvacetileté vody a Stěnava na Broumovsku padesátileté vody. Žádná zranění či rabování nejsou hlášená, řekl dnes po zasedání krajské povodňové komise Martin Červíček (ODS). Řeky a potoky v Česku se po deštích začaly rozvodňovat od pátku, na řadě míst v kraji vystoupaly na třetí stupeň, tedy stav ohrožení. Na řece Stěnavě dokonce platil extrémní stav. Situace v noci na dnešek se začala v kraji uklidňovat.

"Všechny toky v Královéhradeckém kraji jsou po kulminaci a klesají, nepředpokládá se další zvyšování hladin řek," řekl hejtman.

Povodí Labe podle něj neregistruje žádné problémy ani poruchy. "Čekáme ještě, co se stane na soutoku jednotlivých řek, ale tak jak nás informovali vodohospodáři a povodňové komise, tak by vše už mohlo proběhnout bez mimořádností," řekl Červíček.

Přesto se podle něj v Hradci Králové uvažuje pro jistotu o aktivaci protipovodňových opatření například v souvislosti s Fakultní nemocnicí Hradec Králové, která je na Labi hned pod soutokem s Orlicí. Hladina Labe pod soutokem s Orlicí v Hradci Králové dnes v 05:00 přesáhla hranici třetího povodňového stupně. Podle hejtmana by ale soutok Labe a Orlice měl být bez zásadnějších problémů.

Nejkritičtější situace byla v kraji na Broumovsku, kde se rozvodnila řeka Stěnava a Metuje, a na Trutnovsku. Tam se o víkendu rozvodnily řeky odvodňující Krkonoše, ve kterých pršelo v kraji nejvíce. Stav ohrožení o víkendu platil vedle Stěnavy a Metuji také na horním Labi, Úpě a některých dalších menších tocích.

"Nejkritičtější je povodí Stěnavy, ale řeka je už po kulminaci. V Otovicích bylo maximálně 120 kubíků za vteřinu, silnice jsou průjezdné. V Broumově hasiči ukončili provoz evakuačního centra, ve Vrchlabí ukončují provoz elektrocentrály pro přísun pitné vody. Hasičský záchranný sbor plánuje nasazování elektrocentrál kvůli přerušení dodávek a také odřad, který pojede na pomoc mimo region," řekl mluvčí hejtmanství Dan Lechmann.

Popadané stromy a větve a rozlité toky na mnoha místech o víkendu zkomplikovaly či zastavily dopravu na silnicích i železnici. Uzavřena byla například hlavní silnice na Pomezní Boudy v Krkonoších, dnes dopoledne nejezdily vlaky na trati v úseku Broumov - Meziměstí.

Labe na hradeckém soutoku má přes tři a půl metru, v ohrožení jsou Svinary

V Hradci Králové stoupá Labe, na soutoku platí třetí stupeň povodňové aktivity. Labe tady má výšku 360 cm, během noci vyskočila hladina o desítky centimetrů. S obavami vyhlíží počasí i obyvatelé hradeckých Svinar.

Podle vedení kraje jsou některé autobusové linky zpožděné, ale nikde není znemožněn jejich provoz. "Po opadnutí vody bude Správa silnic Královéhradeckého kraje obhlížet silnice kvůli technickému stavu. Veterinární ani hygienická správa neřešila žádné problémy," uvedl Lechmann.

Kraj je také podle něj v kontaktu s úřadem práce v souvislosti s vyplácením jednorázových náhrad v postižených oblastech. Energetici ve spolupráci s hasiči pracují na obnově poruch dodávky elektřiny. V kraji bylo dnes ráno kvůli větru a dešti bez elektřiny zhruba 3300 domácností.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto se svolením Martina Červíčka

Štítky Královéhradecký kraj, Martin Červíček, Labe, Česko, zranění, silnice, Stěnava, Orlice, Hradec Králové, Metuje

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hradecký kraj má kulminaci řek za sebou, tvrdí hejtman Červíček. Žádná zranění nejsou hlášená  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.