Počasí dnes21 °C, zítra22 °C
Úterý 17. září 2024  |  Svátek má Naděžda
Bez reklam

Otevřel se obchvat Jaroměře. V průměru řidičům ušetří sedm minut času

Po letech očekávání a stavebních příprav dnes Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) slavnostně otevřelo obchvat města Jaroměř. Tato nová dopravní tepna odvede tranzitní dopravu, která denně čítá přes 15 tisíc vozidel, mimo centrum města a přilehlé obce Čáslavky, Dolany a Svinišťany.

Obchvat měl původně být dokončen již v prosinci 2021, avšak neshody ohledně výkupu pozemků a získání stavebních povolení zpozdily jeho otevření. „Stavba byla blokována právními kroky kvůli několika pozemkům. A nešlo jenom o zábory pozemků, ale například i věcná břemena,“ řekl dnes novinářům mluvčí ŘSD Jan Rýdl.

Příprava stavby začala již v roce 2011, ale samotná výstavba se protáhla až do současnosti.

Společně se stále placenou dálnicí D11 mají nyní řidiči možnost vyrazit z Hradce Králové do Náchoda bez toho, aniž by zajížděli do centra Jaroměře. Tato možnost jim ušetří zhruba sedm minut času. Během dopravní špičky bude úspora času o něco větší.

Jeden metr asfaltu za 104 tisíc korun

Obchvat, který měří téměř 6,6 kilometru, je přeložkou silnice I/33 a spojuje konec dálnice D11 u Hořenic s obchvatem České Skalice. Nyní mohou řidiči projíždějící mezi Hradcem Králové a Náchodem využít trasu, jež se vyhýbá procházení přes vesnice, což znamená plynulejší a bezpečnější cestování.

Stavbu obchvatu, která stála 688 milionů korun bez DPH a začala v září 2022, realizovala firma Metrostav Infrastructure. Původně odhadované náklady byly 863 milionů korun.

Nejnáročnějším úsekem stavby byla estakáda přes řeku Labe a přilehlé záplavové území, jejíž délka činí skoro půl kilometru. Stavebníci také museli vybudovat 650 metrů dlouhou kanalizaci pro odvodnění nové silnice, která leží devět metrů pod úrovní terénu.

Plány ŘSD v regionu zahrnují i další obchvaty, včetně dvacetitisícového Náchoda a Nové Paky na Jičínsku, s cílem zlepšit dopravní situaci a bezpečnost na klíčových trasách v Královéhradeckém kraji.

Hodnocení článku je 88 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto se svolením ŘSD

Štítky Jaroměř, Královéhradecký kraj, pozemek, Náchod, Ředitelství silnic a dálnic, Hradec Králové, dálnice D11, okres Jičín, doprava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Standa Jandečka

Už jsem jel přes Jaroměř a kamiony nikde..

Neděle, 15. září 2024, 04:29Odpovědět

Karel Novák

Copak 7 minut.....ale těch nervů, co to ušetří...

Pondělí, 9. září 2024, 11:44Odpovědět

Otevřel se obchvat Jaroměře. V průměru řidičům ušetří sedm minut času  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.