Počasí dnes13 °C, zítra12 °C
Sobota 14. září 2024  |  Svátek má Radka
Bez reklam

Na první pohled lákavá investice byla výmyslem podvodníků. Muž přišel o desetitisíce

Jičínští kriminalisté stojí před dalšími případy, kdy podvodníci lákají oběti na falešné investice s cílem získat přístup k osobním účtům. Pachatelé používají lákavé internetové reklamy a falešné investiční platformy, které zdánlivě nabízí rychlý zisk.

Ve víru těchto podvodů se ocitl i třiapadesátiletý muž z Jičína, který se stal obětí, když nainstaloval do svého telefonu aplikaci AnyDesk. „Podvodník pod záminkou pomoci s vymáháním peněz z předchozího podvodu získal od muže kopii občanského průkazu a následně na něj sjednal několik úvěrů,“ řekla novinářům mluvčí policie Martina Jandová.

Škody zatím dosahují 189 tisíc korun, ale očekává se, že celková částka bude mnohem vyšší. Policisté již zahájili trestní řízení pro podezření z podvodu, neoprávněného přístupu k počítačovému systému a padělání platebních prostředků. Pachateli hrozí až osm let vězení.

Občané by měli být obzvláště opatrní a vyvarovat se instalace neznámých aplikací na základě telefonických nabídek. Důležité je také nevydávat osobní údaje a dokumenty osobám bez důvěryhodného ověření jejich identity.

Preventivní rady, jak se nestat obětí podvodných jednání:

  • Nikdy neposkytujte vzdálený přístup k vašemu počítači nikomu, koho neznáte.
  • Pachatelé Vás mohou oslovovat například telefonicky, e-mailem, nebo lákavou reklamou. Nevěřte bezhlavě telefonním číslům volajících, protože i ID volajícího může být podvržené.
  • Neposkytujte ani žádné vaše osobní informace nebo informace o vašem bankovnictví.
  • Pamatujte, že v případě investování je riziko výhradně na straně investora. Volte proto pro zhodnocování svých peněz jen ověřené a renomované investiční společnosti.
  • Nikdy plně nedůvěřujte recenzím, ty může napsat kdokoliv.
  • Nepodléhejte manipulativnímu jednání, fiktivnímu doporučení celebrit, falešným novinovým článkům a už vůbec ne slibům zaručených investic bez rizika.
  • Pokud údaje o svém bankovním účtu pod vlivem manipulace poskytnete podvodníkovi, ihned kontaktujte svou banku.

Opětně varujeme před výhodnými investicemi, před inzeráty na internetu, před neznámým volajícími. Kdokoliv se může vydávat za kohokoliv, může nabízet cokoli. Vždy přemýšlejte nad obsahem sdělované nabídky, důkladně si je prověřte. Nikdy si neinstalujte program pro vzdálenou správu.

 Pokud tak uděláte a přihlásíte se do internetového bankovnictví, umožníte tak podvodníkovi, aby manipuloval s vašimi penězi. Nesdělujte nikomu údaje z platební karty, přihlašovací údaje do internetového bankovnictví, ověřovací kódy, neposílejte nikomu kopie osobních dokladů.

Ohodnoť článek

Foto se svolením Policie ČR

Štítky investice, podvod, peníze, oběť, Jičín, Martina Jandová

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na první pohled lákavá investice byla výmyslem podvodníků. Muž přišel o desetitisíce  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.