Počasí dnes30 °C, zítra22 °C
Neděle 8. září 2024  |  Svátek má Mariana
Bez reklam

Hradecký kraj se potýká s nedostatkem lékařů a sester a stárnutím populace

Nedostatek lékařů a sester nebo pomalá digitalizace zdravotnictví, to jsou hlavní problémy krajského zdravotnictví v Královéhradeckém kraji (KHK) v končícím volebním období. Největší výzvou v sociální oblasti je stárnutí populace a nárůst počtu lidí s Alzheimerovou chorobou a jinými stařeckými demencemi, vyplynulo z vyjádření zástupců hejtmanství. Naopak pozitivem jsou investice do modernizace krajských nemocnic a zvyšování počtu lůžek v domovech seniorů. Uvedené informace jsou za krajské nemocnice a služby zařazené do sítě sociálních služeb kraje.

"Hlavní problémy, se kterými se potýkáme, je přetrvávající chronický nedostatek personálu, zejména lékařů a sester, což je celorepublikový problém. Snažíme se být konkurenceschopní na trhu práce, nicméně personální požadavky postavené na stávající strukturu a podmínky poskytování péče nám to vůbec neusnadňují," řekl  hejtman Martin Červíček (ODS).

Kraj zpracoval strategii, jak poskytovat potřebný rozsah služeb v kraji prostřednictvím svých nemocnic. Pokud podle hejtmana nenastane nějaká neočekávatelná událost s dopadem na celý systém, kraj by měl být schopen nabídku zdravotnických služeb v maximální možné výši udržet.

"Do budoucna se tak jako zásadní problém jeví systém úhrad od zdravotních pojišťoven, který naše nemocnice znevýhodňuje a je obtížné cokoli dlouhodobě plánovat, protože nedokážeme predikovat znění úhradové vyhlášky, která se vždy tvoří z roku na rok," uvedl mluvčí kraje Dan Lechmann.

Vedení kraje za další problém považuje digitalizaci zdravotnictví, kterou se snaží v kraji posunout o kus dál, ale necítí velkou podporu od státu.

Hořice hledají zubaře. Nabízí služební byt, finanční příspěvek i rekonstrukci stávající ordinace

Město Hořice se ocitlo v náročné situaci. Po desítkách let spolehlivé péče manželů Novákových, kteří vedli místní stomatologickou ordinaci, nyní hledají jejich nástupce. Ordinace byla oblíbená a tisíce pacientů oceňovaly jejich odborný přístup....

V nynějším volebním období se navzdory nepříznivé situaci podařilo zvýšit počet zdravotníků včetně lékařů. "Důležité je, že jsme nemuseli kvůli personálnímu nedostatku rušit nebo dlouhodobě omezovat jakýkoli druh péče. Za dílčím snížením lůžkové kapacity akutních lůžek mezi lety 2020 a 2023 bylo přizpůsobení kapacity potřebě následné péče, zvýšení pacientského komfortu snížením počtu lůžek na pokoji a nutné stavební úpravy. U ošetřovatelských lůžek pak došlo k částečnému převodu na lůžka sociální," uvedl Lechman.

V kraji zajišťuje zdravotnickou péči síť krajských nemocnic a státní Fakultní nemocnice Hradec Králové. V regionu fungují i soukromá zdravotnická zařízení. Krajské nemocnice v regionu zastřešuje Zdravotnický holding Královéhradeckého kraje (ZH KHK). Holding je vlastníkem nemocnic v Náchodě, Jičíně, Trutnově, Dvoře Králové nad Labem a Rychnově nad Kněžnou, součástí jsou také nemocnice v Novém Bydžově a Broumově.

V končícím volebním období kraj investoval do svých nemocnic miliardy korun. "Jedná se například o dostavbu nemocnice v Náchodě, do které jde v souhrnu největší investice v dějinách kraje a po dokončení bude jednou z nejmodernějších nemocnic v ČR," řekl Lechmann. První etapu modernizace náchodské nemocnice za 1,4 miliardy korun bez daně kraj dokončil v roce 2020, kdy otevřel dva nové pavilony J a K. Druhá etapa modernizace za více než 1,5 miliardy korun by mohla začít zkraje příštího roku, cena je včetně vybavení. Projekt má stavební povolení.

V Oblastní nemocnici Jičín kraj v květnu dokončil výstavbu multifunkčního pavilonu za 644 milionů korun, v plánu je výstavba psychiatrického pavilonu a také dostavba urgentního příjmu. V trutnovské nemocnici je těsně před dokončením projektování výstavby urgentního příjmu a parkovacího domu a zároveň končí stavba objektu laboratoří. "Ve Dvoře Králové nad Labem máme nové operační sály, v Rychnově nad Kněžnou stavíme prakticky celou novou nemocnici včetně urgentního příjmu. V Broumově jsme zrekonstruovali celou hlavní budovu, rekonstrukcí prochází také hlavní budova nemocnice v Novém Bydžově," uvedl mluvčí.

Jen modernizace a dostavba nemocnice v Rychnově nad Kněžnou má stát 1,1 miliardy korun. Stavební práce tam začaly na jaře 2023. Kraj se zprovozněním nového pavilonu urgentního příjmu navazujícího zrekonstruovaného sousedního objektu počítá do konce roku 2025.

Náchodská nemocnice si připomíná 30 let od zavedení dialýzy. Tenkrát šlo pokrokovou medicínu

Před třiceti lety, 12. července 1994, začala náchodská nemocnice nabízet dialýzu. Tehdy ještě bez počítačů a mobilních telefonů. Lidé si více povídali a byli k sobě ohleduplnější, vzpomínají zdravotníci, kteří u zrodu dialýzy stáli. Za tři...

Za úspěch vedení kraje považuje narovnání vnitřního dluhu na investicích a opravách ve všech areálech ve kterých sídlí krajské nemocnice. "Zároveň se podařilo z evropských dotací získat přístrojové vybavení za více než 500 milionů korun," uvedl Lechmann. Z hlediska ekonomiky se podle něj podařilo nemocnice stabilizovat.

Evropské dotace do krajského zdravotnictví v letech 2014 až 2020 činily celkem přes 410 milionů korun. Nejvíce prostředků bylo na projekty související s přístrojovým vybavením krajských nemocnic.

Největší výzvou v sociální oblasti je podle vedení kraje stárnutí populace. Kapacity pobytových služeb pro seniory jsou dlouhodobě obsazeny, počet nově přijatých uživatelů za kalendářní rok odpovídá zhruba jedné třetině kapacit. Lůžka využívají především lidé v nejvyšších stupních závislosti na pomoci jiného člověka, v roce 2023 tvořili více než 90 procent veškeré klientely pobytových služeb pro seniory. "S rozvojem a profesionalizací terénních a ambulantních služeb sociální péče se ale daří i osoby náročné na péči zajistit v jejich domácím prostředí," uvedl Lechmann.

Trendem poslední doby, na který kraj musí reagovat, je nárůst počtu lidí s Alzheimerovou chorobou či jinými stařeckými demencemi. Péče o tyto lidi v domácím prostředí je podle hejtmanství komplikovaná. Kraj tak kromě budování nových lůžek přistupuje k transformaci části kapacit domovů pro seniory na domovy se zvláštním režimem, kde o lidi se stařeckými demencemi pečují.

Hospicovou péči v kraji zajišťuje pět mobilních hospiců, a to v Hořicích a Vrchlabí, Rychnově nad Kněžnou, Hradci Králové, Červeném Kostelci, Trutnově a jeden kamenný Hospic Anežky v Červeném Kostelci. Kapacita pobytového hospice je 30 lůžek určených pro paliativní péči zejména o onkologicky nemocné v pokročilém stadiu. Druhé zařízení odborné paliativní a hospicové péče by mělo vzniknout ve Stěžerách na Hradecku. Charita, která projekt připravuje, jej chce financovat z více zdrojů. Kraj oblastní charitě daroval pozemek pro výstavbu.

V uplynulých letech kraj mimo jiné zmodernizoval a rozšířil Domov sociálních služeb Tmavý důl na Trutnovsku, v Borohrádku na Hradecku v Domovech Na Orlici přistavěl nový objekt s 24 lůžky. Aktuálně se například modernizuje 70 lůžek v Domově sociální péče Tmavý důl s podporou dotace z ministerstva práce.

Nemocnice hradeckého kraje a záchranná služba získaly vybavení za 630 milionů

Zdravotnická záchranná služba (ZZS) Královéhradeckého kraje (KHK) a krajské nemocnice získaly v uplynulých třech letech převážně z evropských dotací moderní vybavení a techniku za více než 630 milionů korun. Dotační výzvy vyhlásila Evropská unie v...

Podle vedení kraje výstavba nových lůžek nabírá takové tempo, které by mohlo zajistit odpovídající kapacity pobytových služeb. Kraj na tom spolupracuje s dalšími subjekty. "Kromě pobytových sociálních služeb obce a kraj investují i do rozvoje ambulantních služeb a zázemí pro služby terénní. Tyto investice pomáhají zajistit alternativní možnosti péče o seniory," řekl Lechmann.

Za poslední volební období přibylo do sítě sociálních služeb KHK 211 lůžek pobytových služeb pro seniory, což znamenalo nárůst o devět procent. V kraji bylo dokončeno několik investic s dopadem do celkového počtu lůžek. Zároveň docházelo k modernizaci části lůžkového fondu. V některých zařízeních však došlo ke snížení počtu lůžek, které neposkytovaly odpovídající kvalitu, která neumožnila péči o osoby s vysokou mírou závislosti.

"Pro plánování kapacit sociálních služeb pro seniory považujeme za důležitý ukazatel počet obyvatel ve věku 80 a více let. V této věkové kategorii je příjemcem sociální služby 20 procent populace. Za podstatné považujeme také vývoj počtu úvazků terénních sociálních služeb pro seniory. Zde bylo v roce 2020 úvazků 521, v roce 2024 pak 644 úvazků, tedy šlo o nárůst o 23 procenta," řekl Lechmann.

Kraj vede od posledních voleb koalice čtyř subjektů složená z koalice ODS, STAN a Východočeši, Pirátů, Koalice pro Královéhradecký kraj (KDU-ČSL, VPM, Nestraníci) a Spojenců pro Královéhradecký kraj (TOP 09, HDK, LES). V opozici jsou hnutí ANO, koalice ČSSD a Zelených, SPD.

Ohodnoť článek

Štítky ČR, volby, nemocnice, sociální, kraje, Královéhradecký

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hradecký kraj se potýká s nedostatkem lékařů a sester a stárnutím populace  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.