Počasí dnes17 °C, zítra18 °C
Úterý 8. října 2024  |  Svátek má Věra
Bez reklam

Nemocnice hradeckého kraje a záchranná služba získaly vybavení za 630 milionů

Zdravotnická záchranná služba (ZZS) Královéhradeckého kraje (KHK) a krajské nemocnice získaly v uplynulých třech letech převážně z evropských dotací moderní vybavení a techniku za více než 630 milionů korun. Dotační výzvy vyhlásila Evropská unie v reakci na pandemii covidu-19. Prostředky plynuly hlavně do trutnovské, náchodské, rychnovské, jičínské nemocnice a do krajského integrovaného záchranného systému. Zřizovatelem záchranné služby je kraj.

Krajské nemocnice v regionu zastřešuje Zdravotnický holding Královéhradeckého kraje. Holding je vlastníkem nemocnic v Náchodě, Jičíně, Trutnově, Dvoře Králové nad Labem a Rychnově nad Kněžnou, součástí jsou také nemocnice v Novém Bydžově a Broumově.

"Nad rámec dalších investic jsme tak za 630 milionů korun pořídili například operační stoly, monitory vitálních funkcí, sonografy, rentgenový skiagraf nebo přístroj pro CT. Výjezdové základny záchranné služby získaly kromě 24 sanitek také defibrilátory, ventilátory, přístroje pro nepřímou srdeční masáž, dezinfekční systémy či biobox určený pro izolaci a přepravu osob s vysoce nakažlivým onemocněním," uvedl hejtman Martin Červíček (ODS).

Dotace cílily zejména na nemocniční obory jako anesteziologie a resuscitace, gynekologie a porodnictví, chirurgie, JIP, ARO, semiintenzivní péče, laboratoře, ortopedie a traumatologie pohybového ústrojí, pneumologie a ftizeologie, radiologie a zobrazovací metody, nukleární medicína, úrazová chirurgie a vnitřní lékařství.

"Nakoupili jsme také zdravotnickou techniku a prostředky pro testování na přítomnost covidu i dalších onemocnění virového či bakteriálního původu. Díky tomu jsme rozšířili a zmodernizovali kapacity nemocničních laboratoří, mimo jiné i pro případ dalších epidemií. Zároveň jsme pořídili kvalitní audiovizuální techniku pro vzdělávací a výcvikové středisko záchranářů, což umožní zprostředkovat výcvik distanční formou," uvedl krajský radní pro zdravotnictví Zdeněk Fink (HDK).

Z 24 koupených sanitek je 19 vozidel se skříňovou nástavbou sendvičové konstrukce, tři sanitky pro takzvaný systém rendez-vous, což je setkávání dvou typů výjezdových skupin u zásahů, a dvě speciální vozidla pro hromadné neštěstí včetně vybavení.

Více než 615 milionů korun z celkových zhruba 634 milionů korun pokryl Integrovaný regionální operační program (IROP), a to z financí REACT-EU. Téměř pěti miliony korun přispěl také státní rozpočet. IROP je jedním z operačních programů, přes které se v České republice rozdělují finance poskytnuté z evropských fondů, v tomto případě z Evropského fondu pro regionální rozvoj. REACT-EU je dodatečný dotační investiční nástroj Evropské unie určený na zotavení z krize v souvislosti s pandemií covidu-19.

Ohodnoť článek

Štítky ČR, EU, správa, zdraví, nemocnice, Královéhradecký

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nemocnice hradeckého kraje a záchranná služba získaly vybavení za 630 milionů  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.