Počasí dnes30 °C, zítra22 °C
Neděle 8. září 2024  |  Svátek má Mariana
Bez reklam

Archeopark pravěku Všestary na víkend připravuje největší akci sezony

Archeopark ve Všestarech na Královéhradecku chystá na víkend největší akci sezony, Dny živé archeologie pravěku. Na programu je křest komiksové knihy o námořní expedici Monoxylon IV nebo ukázky výroby pravěké keramiky. V sobotu bude akce od 10:00 do 18:00 a v neděli od 10:00 do 17:00.

"Víkendová akce bude zaměřená na období pravěku, od paleolitu přes Kelty až po Římany. Belgičtí kolegové z Archeoparku Aubechies v sobotu i v neděli předvedou výrobu železa a ražbu mincí v době Keltů," řekl ředitel Archeoparku pravěku Všestary Radomír Tichý. 

V sobotu se lidé mohou seznámit s příběhem bronzové nádoby nazvané Kráska z Kladiny. Vědro s tepanou výzdobou z pozdní doby bronzové objevili archeologové v roce 2017 v Kladině na Pardubicku. Později se ukázalo, že obsahovalo zbytky prosa a hořkých bylin, což přivedlo odborníky k úvahám, že v nádobě uchovávali bylinné pivo.

"Návštěvníci budou mít možnost ochutnat pivo nazvané Sluneční bárka vyrobené podle 3000 let staré receptury," řekl Tichý. S informacemi k nálezu vystoupí archeologové Východočeského muzea v Pardubicích Jan Jílek a Kristýna Bulvová.

Sobotní program přiblíží život v táboře římských legií a nabídne přednášku archeologa Muzea východních Čech v Hradci Králové Petra Čecháka o nálezu kostry mamuta ve Svobodných Dvorech. V neděli je na programu křest komiksu Monoxylon IV - Příběh člunu jménem Král. Kniha vychází rok po absolvování expedice Monoxylon IV, všestarští experimentální archeologové v ní shrnuli své poznatky z badatelské plavby Egejským mořem. "Cílem je srozumitelně představit výsledky expedice, kniha má podobu fotografického komiksu," řekl Tichý.

Monoxyl je plavidlo dlabané z jednoho kmene používané v Evropě od pravěku do novověku. Předlohou expedičního plavidla je 8000 let staré neolitické plavidlo objevené v roce 1994 v jezeře Bracciano u Říma.

Čtvrtá expedice překonala Egejské moře z východu na západ, cílem bylo zjistit více o technických podmínkách šíření zemědělství do Evropy v neolitu před 9000 lety. Monoxylon IV navázala na námořní výpravy archeologů ze všestarského archeoparku v dlabaných člunech z let 1995, 1998 a 2019. Tři expediční čluny jsou v archeoparku k vidění.

Součástí celodenního programu bude po oba dny dílna pro děti, ukázky výroby broušených kamenných nástrojů, skleněných korálků nebo výroba pravěké keramiky.

Všestarský archeopark návštěvníky od roku 2013 seznamuje s životem v pravěku prostřednictvím takzvané živé archeologie. Kromě hlavní budovy s expozicí je ve venkovní části areálu více než deset replik pravěkých objektů. Kvůli stavebním pracím na rozšíření expozic je zrušené parkoviště přímo u archeoparku. Lidé mohou auta odstavit na parkovišti u nedalekého bazénu. Provoz samotného archeoparku stavba neomezuje, uvedli jeho zástupci.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Archeopark Všestary

Štítky ČR, archeologie, zábava, Hradecko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Archeopark pravěku Všestary na víkend připravuje největší akci sezony  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.