Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Úterý 2. července 2024  |  Svátek má Patricie
Bez reklam

Pro jízdu na silnější elektrokoloběžce je potřeba řidičák, přilba i pojištění

S letním počasím se v Hradci Králové zvýšil zájem o elektrokoloběžky. Bohužel si ale spousta uživatelů neuvědomuje, že jízda má svá pravidla a že i oni musí dodržovat podmínky zákona o silničním provozu.

V případě, že osoba jede na elektrokoloběžce, nemotorovém vozidlu, je považována z pohledu silničního zákona za cyklistu a platí pro ní tedy stejná ustanovení, jako pro osobu jedoucí na jízdním kole.

Na trhu jsou však k dispozici také elektrokoloběžky, na které je nahlíženo jako na motorová vozidla. Jedná se o elektrokoloběžky, jejíž výkon motoru přesahuje 250W nebo jejich rychlost je vyšší než 25 km/h, anebo nemají charakter koloběžky a tedy se musí řídit pravidly pro tyto skupiny vozidel.

Na uživatele takových elektrokoloběžek, motorových vozidel se pak nahlíží jako na motocyklisty a vztahují se tak na její provozování všechna příslušná zákonná opatření - řidičské oprávnění, zákaz požívání alkoholických nápojů, pojištění odpovědnosti za škodu, ochranná přilba a mimo jiné také schválení technické způsobilosti.

"Například, pokud tedy užijete takovouto elektrokoloběžku v silničním provozu a nebudete vlastnit příslušný řidičský průkaz, může Vám být ve správním řízení uložena pokuta až sedmdesát pět tisíc korun a zákaz řízení všech motorových vozidel až na tři roky," uvedla v tiskové zprávě policejní mluvčí Lucie Konečná. Dále bude řidiči uložena pokuta za provoz neregistrovaného a nepojištěného vozidla.

A dostat se můžete za řízení takovéto elektrokoloběžky řidič i k soudu, stačí ji řídit pod vlivem alkoholu, kdy bude mít přes jednu promile, nebo bude-li mít platný zákaz řízení motorových vozidel.

Hodnocení článku je 24 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Hanka Poskočilová

Štítky koloběžky, sdílení, Hradec Králové, doprava, pravidla

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pro jízdu na silnější elektrokoloběžce je potřeba řidičák, přilba i pojištění  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.