Počasí dnes26 °C, zítra29 °C
Úterý 25. června 2024  |  Svátek má Ivan
Bez reklam

V Kuksu na Trutnovsku opravují sochu z dílny Matyáše Bernarda Brauna

Restaurátoři v areálu barokního hospitálu v Kuksu na Trutnovsku pracují na soše Anděla Gloria z dílny Matyáše Bernarda Brauna. Dílo je nyní v jihozápadní části takzvané bylinkové zahrady, původně bylo součástí hlavního reliéfu Braunova Betléma v nedalekém Novém lese. Hotovo by mělo být nejpozději do konce července.

"Socha vznikla před rokem 1729 a naposledy byla restaurována v 90. letech minulého století. I přes jisté známky degradace se na povrchu nachází ojedinělé zbytky původní polychromie, tedy barevnosti," uvedl kastelán hospitálu Libor Švec.

Restaurátorské práce začaly nedávno. Kolem sochy vyrostlo lešení a restaurátor dokončil očišťování. "Dále budeme postupně ztenčovat černé krusty. Poté dojde ke zpevnění trhlin a na závěr budou lokálně provedené drobné doplňky, jelikož ty stávající jsou degradované. Úplně nakonec dojde ještě k přespárování," uvedl restaurátor Michal Polák.

Zahájení restaurátorských prací na díle právě letos není náhoda, na letošek připadá 340. výročí narození barokního sochaře Matyáše Bernarda Brauna. Braun je v Kuksu znám především díky alegoriím soch Ctností a Neřestí, které se nacházejí v místním lapidáriu.

Barokní komplex v labském údolí v Kuksu začal stavět F. A. Špork v roce 1692. Stavební činnost vyvrcholila kolem roku 1710. Z původního rozsáhlého lázeňského areálu se do dneška dochoval pouze špitál s kostelem Nejsvětější Trojice a kryptou. Zámek a některé další budovy vzaly za své při povodních a požáru. Světoznámá je sochařská výzdoba areálu od Matyáše Brauna.

Hospitál Kuks je ve správě Národního památkového ústavu, územní památkové správy na Sychrově. Patří mezi nejnavštěvovanější státní památky v Královéhradeckém kraji. Bylinková zahrada v areálu barokního hospitálu je volně přístupná, je rozdělená do více než 140 čtverců, kde je k vidění přes 200 druhů rostlin.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto hospital Kuks

Štítky ČR, správa, stavby, památky, Kuks

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Kuksu na Trutnovsku opravují sochu z dílny Matyáše Bernarda Brauna  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.