Počasí dnes26 °C, zítra29 °C
Úterý 25. června 2024  |  Svátek má Ivan
Bez reklam

Policie usiluje o bezpečnější cyklistickou sezonu. Během loňské zemřelo 39 lidí

V loňském roce přišlo při dopravních nehodách o život 39 cyklistů. Z tohoto počtu téměř tři čtvrtiny nemělo ochrannou přilbou. Reakcí na tato čísla je nový ročník projektu "Na kole jen s přilbou" a další iniciativy na podporu bezpečnosti cyklistů.

V roce 2023 došlo k celkově 4 170 dopravním nehodám s účastí cyklistů, což je pokles o 163 případů oproti předchozímu roku. Přesto je situace stále vážná, zvláště když nárůst usmrcených cyklistů zaznamenáváme u nehod, které způsobili sami cyklisté. „Nehoda se může stát kdykoliv a komukoliv," upozorňuje v tiskové zprávě Jan Polák, ředitel Týmu silniční bezpečnosti.

K řešení problému se připojuje i řada preventivních aktivit, včetně spolupráce s Českým svazem pivovarů a sladoven v projektu "Řídím, piju nealko pivo". Elektrocyklistika rovněž získává na pozornosti, o čemž svědčí nová spolupráce s BESIP a společností BOSCH. Tento projekt se zaměří na bezpečné provozování elektrokol během hlavní cyklistické sezóny.

Markéta Novotná z Týmu silniční bezpečnosti zdůrazňuje, že ochranná přilba může zachránit život, a to nejen u dětí, ale i dospělých cyklistů. Novinkou od ledna 2024 je povinnost nošení přilby i pro spolucestující cyklisty. Plánované akce zahrnují více než 80 cyklohlídek, které budou vzdělávat a motivovat cyklisty k dodržování bezpečnostních pravidel.

Policie ČR přichází s novými statistikami, které ukazují, že téměř každý třetí řidič koloběžky byl pod vlivem alkoholu. „Zodpovědnost je klíčová, a to nejen pro vlastní bezpečnost, ale i pro bezpečnost ostatních,“ zdůrazňuje ve zprávě Petr Kolouch, ředitel Zdravotnické záchranné služby hl. m. Prahy.

Tato a další opatření jsou součástí snahy zvýšit bezpečnost na silnicích a chránit tak životy cyklistů v regionu. Celkově se komunita zaměřuje na zvyšování povědomí a předcházení nehodám, což je zásadní pro udržení bezpečného prostředí pro všechny uživatele silnic.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto pixabay.com

Štítky cyklista, policie, projekt, Česko, nehoda, Český svaz pivovarů a sladoven, BESIP, Robert Bosch GmbH, Petr Kolouch

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Policie usiluje o bezpečnější cyklistickou sezonu. Během loňské zemřelo 39 lidí  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.