Počasí dnes23 °C, zítra25 °C
Neděle 16. června 2024  |  Svátek má Zbyněk
Bez reklam

Napouštěním bazénu může přijít celá obec o vodu. Jak správně postupovat při jeho plnění?

S příchodem léta řeší mnozí majitelé bazénů jejich přípravu na sezónu. Klíčové je ale zvolit správný způsob napouštění, aby nedošlo k potížím s vodním zdrojem v obci. Velký odběr vody v jednu chvíli totiž může sousedy připravit o vodu.

Napouštění bazénu z městského vodovodu může způsobit vážné problémy s dodávkami vody v celé oblasti. Proto je důležité dodržet několik zásadních pravidel. Rychlý odběr vody z vodovodní sítě může způsobit nejen pokles tlaku, ale i zakalení vody v důsledku uvolnění usazenin v potrubí. 

Voda může dojít i ve chvíli, kdy je na cestě od vodojemu několik rezervních nádrží. „Většina malých vodojemů v obcích má kapacitu jen 100 – 200 m³, což pro běžný odběr všech domácností v místě plně stačí,“ vysvětluje v stiskové zprávě ředitel Vodohospodářské a obchodní společnosti Jičín (VOS) Richard Smutný.

Ideálním řešením je napouštět bazén postupně, během několika dnů. Ideálně pak přes noc, kdy je spotřeba vody v obci o poznání menší. Také je vhodné se předem informovat u provozního střediska o možných omezeních, zvláště pokud plánujete napouštět větší bazén. 

Před napouštěním velkých bazénů je také dobré informovat přímo vodárny. „Už jsme totiž například řešili, že byl v jedné obci najednou velký odběr vody. Zmobilizovali jsme pracovníky, protože se zdálo, že je někde na trase havárie a bylo třeba ji urychleně najít. Nakonec se po vytrasování odběru zjistilo, že se v obci napouštěl u zákazníka 60kubíkový bazén,“ dodává ředitel VOS. 

Pro ty, kdo chtějí minimalizovat riziko a dodržet případné lokální vyhlášky zakazující využití pitné vody na napouštění bazénů, existuje možnost dovozu vody cisternou. Tato služba se nabízí například ve spolupráci s VOS a.s. na Jičínsku, přičemž cena služby závisí na vzdálenosti a objemu dovezené vody. 

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Shutterstock

Štítky plavecký bazén, okres Jičín, Jičín

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Napouštěním bazénu může přijít celá obec o vodu. Jak správně postupovat při jeho plnění?  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.