Počasí dnes30 °C, zítra25 °C
Sobota 27. července 2024  |  Svátek má Věroslav
Bez reklam

Historická zvonička na Babí v Náchodě je téměř po rekonstrukci. Chybí už jen zvon

Po desetiletích opomíjení prochází zvonička na Babí v Náchodě rozsáhlou renovací. Ve spolupráci s osadním výborem započala od podzimu 2023 obnova zvoničky na Babí. Renovace památky vyšla na 295 tisíc korun.

Historická památka se dočkala kompletního čištění, lokálních oprav a impregnace. „Plocha kolem zvoničky je nově vydlážděna ze žulových kostek a ohraničena opěrnou zdí z betonových palisád a betonovými obrubníky,“ uvedla na webu města Alena Čtvrtečková, členka osadního výboru Babí. Novinkou je také ocelové oplocení s černým lakem. Nedávno byl dokončen i konečný nátěr, a nyní zbývá jen poslední krok – osazení zvonu. 

Historie zvoničky sahá až do roku 1859 

Historie zvoničky na Babí je plná zajímavých momentů. Už v roce 1859 si obec pořídila zvon, jehož umístění mezi obyvateli vyvolávalo spory. Šlo především o jeho umístění. Nejdříve stál u domu číslo sedm. Následně ho přestěhovali k budově číslo 11, pak znovu k sedmičce, a nakonec opět zpět k jedenáctce. Tam stojí do dnes.  

První zvon byl zrekvírován během první světové války v roce 1918 a jeho náhrada, zavěšená v roce 1920, byla bohužel odvezena během druhé světové války. Po válce se místní složili na nový zvon, sv. Vojtěcha. Ten nebyl nikdy zavěšen a jeho osud zůstává nejasný. 

Ohodnoť článek

Foto město Náchod

Štítky Náchod, rekonstrukce, Babí, první světová válka, druhá světová válka

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Historická zvonička na Babí v Náchodě je téměř po rekonstrukci. Chybí už jen zvon  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.