Počasí dnes9 °C, zítra8 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Hradec Králové získal ocenění za obnovu městských památek

Nejlepší program regenerace městských památkových rezervací a zón v Královéhradeckém kraji má město Hradec Králové. Ocenění Sdružení historických sídel Čech, Moravy a Slezska obdrželo město Hradec Králové za dlouhodobou a systematickou péči o architektonické kulturní dědictví na území městské památkové zóny Hradec Králové v roce 2017.

„V posledních několika letech se v našem městě nerealizovala žádná zásadní či větší revitalizace historické památky. Jde spíše o menší a drobné investice do památkového fondu. Porota však ocenila dlouhodobý koncepčního přístupu města, které své památky opravuje systematicky a poskytuje dotace i jiným majitelům na rekonstrukce památkových objektů na území města,“ objasnil důvody ocenění Jan Falta, vedoucí odboru památkové péče hradeckého magistrátu.

Město každoročně vypisuje dotační program určený majitelům domů či objektů, které jsou přímo památkově chráněné nebo mají výraznou kulturní hodnotu. Loni takto rozdělilo téměř deset milionů korun, podobnou částku má v rozpočtu připravenou i pro tento rok. Žadatelé mohou dotaci využívat na opravy oken, fasád, střech, restaurátorské práce nebo stavebně-historický průzkum budov v městské památkové rezervaci či zóně.

V současnosti město v oblasti obnovy svého památkového fondu opravuje roubený kostel sv. Mikuláše, který byl v roce 1935 převezený ze Slovenska do Jiráskových sadů jako památník padlým legionářům. Veřejnosti by se měla tato památka, jejíž obnova bude stát více než 18 milionů korun, znovu otevřít na podzim. Zároveň je těsně před zahájením rekonstrukce budovy Muzea východních Čech, která je jedinou národní kulturní památkou v Hradci Králové. Na tuto opravu za necelých 82 milionů korun by mohlo město získat dotaci ve výši až 90 % uznatelných nákladů. Rekonstrukce mimo jiné zpřístupní terasu u kopule na střeše budovy muzea a nabídne tak obyvatelům a návštěvníkům města nový výhled na část centra města podél labského nábřeží. V muzeu, které provozuje krajská příspěvková organizace, zároveň vzniknou nové výstavní prostory, část z nich bude nově spravovat přímo město.

Tisková zpráva | Foto Tomáš Vodička

Štítky Hradec Králové, ocenění, památky, ochrana, dotace, Česko, Morava, Slezsko, Královéhradecký kraj, Muzeum východních Čech, Slovensko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hradec Králové získal ocenění za obnovu městských památek  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.