Počasí dnes23 °C, zítra17 °C
Úterý 21. května 2024  |  Svátek má Monika
Bez reklam

Hasiči v hradeckém kraji měli 30.dubna více výjezdů. S čarodějnicemi nesouvisely

Hasiči v Královéhradeckém kraji měli 30. dubna nadprůměrný počet výjezdů, celkem 54 událostí, proti tomu loni zasahovaly jednotky požární ochrany v tento den u 18 událostí. Nárůst počtu událostí je u požárů a také nahlášených ohňů, které se nakonec nepotvrdily. Ani jeden z požárů neměl prokazatelnou souvislost s pálením čarodějnických ohňů. Hlášená pálení velkých čarodějnických vater se obešla bez zásahu hasičů.

"Hasiči museli zasahovat celkem u 12 požárů, loni u osmi a jako planý poplach bylo vyhodnoceno devět událostí, loni jedna," sdělila mluvčí krajských hasičů Martina Götzová. Větší komplikace hasičům působila různá menší pálení dřevního odpadu nebo pálení v přírodním prostředí.

Největší škody způsobil odpolední požár hospodářských částí rodinného domu v Barchově na Hradecku. Požár vznikl nedbalosti majitele, který pálil několik metrů od domu hromadu dřevitého odpadu, převážně větve z prořezu.

"Odlétávající jiskry zapálily lepenku na střeše hospodářské části. Způsobená škoda je odhadnuta asi na 1,5 milionu korun, poškozena byla stodola, dílna, garáž a výměnek, vše včetně vybavení. Uchráněné hodnoty představují asi čtyři miliony korun, zejména na obytné části domu. Při události nebyl nikdo zraněn," sdělila Götzová.

Další požáry dřevitého odpadu likvidovali hasiči 30. dubna v Sendražicích a Novém Bydžově, v městské části Zábědov.

"Požár travního porostu na ploše asi 20 krát 40 metrů pak likvidovali hasiči v Hradci Králové, hořelo na louce na Pražském Předměstí, pravděpodobně se požár rozšířil od přístřešku lidí bez domova. U menšího zahoření trávy zasahovali také odpoledne hasiči v Hořičkách," uvedla Götzová.

V úterý večer hasiči v kraji likvidovat požáry pouze dva, a to zahoření lesního porostu menšího rozsahu mezi Vysokou nad Labem a Hradcem Králové nedaleko rybníku Biřička a požár v dutině stromu v obci Janov, v místní části Tis na Rychnovsku.

"V úterý zasahovali hasiči také u dvou požárů dopravních prostředků. U obce Liberk na Rychnovsku šlo o požár samojízdné sklízecí řezačky na poli. Příčinou byla mechanická jiskra. Škoda je odhadována na jeden milion korun, uchráněné hodnoty pak asi na čtyři miliony korun. V obci Staré Místo na Jičínsku pak likvidovali hasiči požár osobního automobilu zaparkovaného před domem, který byl vlivem sálavého tepla také poškozen. Celkem byla škoda vyčíslena na 100.000 korun," dodala mluvčí.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto HZS Královéhradeckého kraje

Štítky ČR, požár, Královéhradecký

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hasiči v hradeckém kraji měli 30.dubna více výjezdů. S čarodějnicemi nesouvisely  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.