Počasí dnes20 °C, zítra22 °C
Pondělí 3. června 2024  |  Svátek má Tamara
Bez reklam

Práce na rozšíření parkoviště na Šerlichu by měly začít koncem léta

Stavební práce na rozšíření parkoviště v horském sedle u Šerlichu v Orlických horách by mohly začít koncem léta. Cílem je to, aby před příští zimní sezonu byly problémy s parkování v exponovaném místě vyřešeny.

Pro rozšíření parkoviště se počítá s odlesněnou plochou, která patří soukromému vlastníkovi. Projekt se týká prostranství napravo od silnice II/311 ve směru na Orlické Záhoří, kde má pozemky také obec Deštné. "Máme už vybranou jednu z variant. Projektová dokumentace vyjde na 765.000 korun bez DPH, má být hotová do konce června, pak zažádáme o stavební povolení. Samotnou realizaci bychom rádi udělali v září a v říjnu tak, aby do zimy byla první etapa hotová. Rozšíření parkoviště je nezbytností," řekla starostka Deštného Simona Vlková.

Do jednání o parkování na Šerlichu je podle ní kromě obce a Jana Kolowrata, kterému patří odlesněná plocha, kde vznikne v první etapě parkoviště, zapojen také Královéhradecký kraj a CHKO Orlické hory.

První etapa bude zahrnovat na vykácené ploše vybudování zhruba 150 parkovacích míst na štěrkem zpevněné ploše. Na sousední asfaltové ploše, která patří obci, bude točna pro autobusy včetně dvou zastávek a čtyř parkovacích míst pro autobusy. Asfaltová plocha dosud slouží jako parkoviště pro návštěvníky horského sedla.

"Celý projekt počítá s vybudováním až 250 parkovacích míst, z toho asi 150 vznikne na ploše pana Kolowrata a zbytek na stávající asfaltové ploše, kde bude také točna autobusů," řekla Vlková.

Parkoviště bude zpoplatněné, vjezd bude možný přes automatickou bránu se závorou. Parkovací systém zajistí firma Cross Zlín, provozovatelem parkoviště by měla být obec, uvedla starostka. Cena za parkování by měla být v rozmezí 100 až 200 korun za den, řekla starostka.

Druhá etapa by měla přijít na řadu nejdříve za dva roky a bude se týkat pozemku obce. Vznikne zbytek z plánovaných parkovacích míst, tedy asi stovka, včetně zázemí pro turisty, například toalet či stojanů na jízdní kola. "O rozpočtu na první, natož pak na druhou etapu, je v tuto chvíli předčasné hovořit, nevíme to. Musíme počkat, až bude hotový projekt. Dosavadní odhady jsou zavádějící," řekla Vlková. Podle ní bude snahou obce získat na projekt i na stavbu parkoviště dotaci.

Horské sedlo je vyhledávaným místem nástupu na hřebenové turistické trasy. Parkoviště u Šerlichu ve výšce 990 metrů nad mořem je tak zejména v zimě o víkendech velmi exponované. Když se zaplní, řidiči se pokoušejí zaparkovat na místech, kde nemají.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto PČR

Štítky ČR, správa, turistika, automobilová, parkování, Šerlich

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Práce na rozšíření parkoviště na Šerlichu by měly začít koncem léta  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.