Počasí dnes25 °C, zítra25 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Drábské světničky zůstávají uzavřené. Záchranné práce začnou snad letos

Skalní hrad Drábské světničky v Příhrazských skalách v Českém ráji v dohledné době turistům zpřístupněný nebude. Až do odvolání zůstává stále uzavřený a Lesy ČR si zatím netroufají odhadnout, jak dlouho potrvají záchranné práce a kdy nejoblíbenější lokalita Českého ráje znovu přivítá návštěvníky.

„Abychom uchránili Drábské světničky před poškozováním, připravujeme záchranný projekt. K provedení projektu je třeba získat stavební povolení a poté můžeme požádat o evropskou dotaci v rámci Operačního programu Životní prostředí. Aktuálně jsme tedy předložili stavebnímu úřadu v Mnichově Hradišti všechna potřebná vyjádření organizací a orgánů státní správy, tedy Správy CHKO, orgánu památkové péče a odboru životního prostředí, spolu s projektovou dokumentací,“ popsala aktuální stav procesu záchrany skladního hradu mluvčí Lesů ČR Eva Jouklová.

Podle mluvčí má úřad v nejbližších dnech zahájit stavební řízení a koncem června, pokud vše půjde bez problémů, by mohl stavební povolení vydat. Poté budou Lesy ČR žádat o dotaci.

„Termín zpřístupnění skalního hradu a zatím ani zahájení prací teď nelze odhadnout,“ poznamenala Jouklová. Uzavřený je skalní hrad od jara 2021. 

V rámci záchranných prací budou ve skalním hradu položeny lávky, které zabrání kontaktu veřejnosti s podložím a upraveny i turistické trasy. Na rozsahu a způsobu provedených úprav, a zejména kombinaci ocelových nosných konstrukcí s tvrdým dřevem použitým na zábradlí, madla a nášlapové části lávek. Shodu v provedení našly všechny zapojené organizace – Lesy ČR, Agentura ochrany přírody a krajiny, památkáři i archeologové.

Turisté i nadále mají možnost procházet areálem po červené turistické značce a obdivovat okolí památky. Vnitřní okruh Drábských světniček zůstává uzavřený.

Skalní hrad byl podle archeologických průzkumů založen někdy ve 13. století a plní především funkci strážního bodu, a to do století čtrnáctého. Dodnes se dochovalo osmnáct tesaných místností do pískovcových skal, tak zvaných světniček. Znatelné jsou i tesané chodby a kapsy do skal, do kterých se zasazovaly dřevěné trámy. Zřícenina je ve výšce 86 – 141 metrů a je vyhledávaným místem zejména pro své rozsáhlé výhledy do okolní krajiny.

Ohodnoť článek

Foto Luděk Antoš / mladoboleslavsko.eu

Štítky skalní hrad, Drábské světničky, záchranné práce, Český ráj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Drábské světničky zůstávají uzavřené. Záchranné práce začnou snad letos  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.