Počasí dnes25 °C, zítra25 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Kvůli hmyzu přerazil značku a skončil v poli vedle silnice. Věnujte se řízení, vyzývá policie

Ke kuriozní dopravní nehodě došlo na Rychnovsku. Třiadvacetiletý řidič modré Fabie jel po silnici mezi Ostašovice a Křivice, když mu do auta vlétl hmyz. Ten ho rozptýlil natolik, že zavinil dopravní nehodu.

„S vozidlem vjel vpravo mimo komunikaci, kde přední částí vozidla narazil do svislé dopravní značky, kterou vyvrátil, a dále pokračoval v jízdě po louce, kde po ujetí dalších desítek metrů zastavil,“ uvádí na webu policie mluvčí Karolína Macháčková.  

Alkohol byl u řidiče vyloučen dechovou zkouškou a také nedošlo k žádnému zranění. Odneslo to jen auto se škodou kolem 80 tisíc a dopravní značka. Na místě také zaplatil pokutu ve výši 1,5 tisíce. 

Policie nyní apeluje na řidiče, aby se při řízení nenechali rozptylovat. A nemusí jít nutně o hmyz. Důležitou pozornost na sebe můžou strhnout děti, telefon nebo například to, co se děje vedle silnice. Nejdůležitějším prvkem je pak správná rychlost.  

Za třetinu všech nehod může nepřiměřená rychlost  

Nedodržování maximální povolené rychlosti je příčinou zhruba jedné třetiny všech dopravních nehod v České republice. Většinou má taková srážka fatální následky. „Situace, kdy dojde k velkému přetížení při nárazu, funguje takzvané decelerační trauma. To znamená, že člověk je sice zadržen bezpečnostními pásy, ale pohyb lidských orgánů pokračuje,“ podotkl v tiskové zprávě BESIP lékař Jiří Smetana.    

Při rychlosti 50 kilometrů za hodinu je na suché silnici brzdná dráha dlouhá v průměru 28 metrů. Řidič ujede 14 metrů, než stihne zareagovat, dalších 14 metrů auto brzdí. V případě, že jede auto rychlostí 80 kilometrů, zastaví až po 57 metrech. To opět za předpokladu, že je suchá vozovka. Na mokré se brzdná dráha prodlužuje na 71 metrů, na sněhu dokonce na 187 metrů.    

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Policie ČR

Štítky silnice, policie, hmyz, dopravní nehoda, Česko, dopravní značka, BESIP, Jiří Smetana

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kvůli hmyzu přerazil značku a skončil v poli vedle silnice. Věnujte se řízení, vyzývá policie  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.