Počasí dnes25 °C, zítra25 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Královéhradecký kraj hledá Stavbu roku 2024. V minulém ročníku bodovalo centrum umění v Trutnově

Královéhradecký kraj spouští 21. ročník ankety Stavba roku. I letos bude odborná komise vybírat v několika kategoriích od rodinných domů, přes stavby pro průmysl až k dopravním stavbám. V minulém roce získalo ocenění Centrum současného umění EPO1 v Trutnově.

V současné době mohou zájemci podávat přihlášky. „Do soutěže mohou být přihlášena stavební díla v níže uvedených kategoriích, zhotovená a zkolaudovaná nebo s povoleným zkušebním provozem v období od 1. 1. 2021 do 31. 5. 2024,“ upozorňuje na svém webu Královéhradecký kraj. 

Letos se soutěží v pěti kategoriích; rodinné domy a domy pro bydlení, stavby občanské vybavenosti, stavby pro průmysl, dopravní a inženýrské stavby a samotnou kategorií je také rekonstrukce nebo revitalizace roku. Odborná porota určí v každé kategorii jednu Stavbu roku Královéhradeckého kraje 2024 a udělí maximálně dvě čestná uznání. 

V loňském ročníku se utkalo 30 projektů  

V minulém ročníku odborná porota vybírala z 30. přihlášených projektů. Samotný titul Stavba roku 2023 nakonec získala přestavba bývalé elektrárny na galerii v Trutnově, která se také stala i absolutním vítězem. 

„Výsledky soutěže stavba roku nám poskytují zajímavé informace a umožňují obdivovat to, co se dá na Královéhradecku postavit. Jsou důkazem, že naše stavebnictví je na vysoké úrovni,“ komentoval jubilejní 20. ročník ankety hejtman Martin Červíček (ODS).  

Centrum EPO1 projektovala náchodská společnost Atelier Tsunami a nákladem desítek milionů korun jej od roku 2020 vybudovali trutnovský podnikatel Rudolf Kasper s manželkou. Slavnostní otevření bylo v květnu. Centrum EPO1 Kasperovi vybudovali z vlastních peněz bez dotací či grantů.  

Jde o víceúčelový pětipodlažní komplex v objektu z režného zdiva. Centrum současného umění EPO1 disponuje výstavní plochou 3400 metrů čtverečních. Objekt nabízí vnitřní výstavní plochy, open air expozici, ubytování pro umělce, kavárnu a administrativní část. Rozsáhlý objekt stojí ve výrobním areálu společnosti Kasper Group, která se zabývá strojírenskou výrobou a zpracováním dřeva.  

Ohodnoť článek

Foto earch.cz

Štítky Královéhradecký kraj, Stavba roku, Trutnov, umění, Rudolf Kasper, soutěž

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Michal Michal

Lávka přes Hradec u Aldisu ... Chtělo by to prověřit a důkladně ...

Úterý, 9. dubna 2024, 18:01Odpovědět

Královéhradecký kraj hledá Stavbu roku 2024. V minulém ročníku bodovalo centrum umění v Trutnově  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.