Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Dnes začalo astronomické jaro. To meteorologické panuje v Česku už několik dní

Dnes šest minut po čtvrté hodině ranní nastalo astronomické jaro. Střed slunečního kotouče stanul přesně nad zemským rovníkem a nastala jarní rovnodennost, což znamená, že noc a den jsou zhruba stejně dlouhé. Dny se budou následně postupně prodlužovat, a to až do 20. června, kdy nastane letní slunovrat a den bude dvakrát delší než noc.

Meteorologické jaro panuje už pár dní, to astronomické začalo dnes

Kalendářní jaro nastalo na našem území až dnes, ale jaro meteorologické už u nás panuje několiv dnů až týdnů. Uplynulý únor byl s průměrnou teplotou 5,7 stupně Celsia teplejší než většina březnů za posledních šedesát let.

Začátek i konec meteorologického jara jsou pevně stanoveny. To začíná 1. března a končí posledním květnem. Vědci rozlišují i vegetační jaro, které připadá na dobu, kdy průměrné denní teploty vystoupí nad pět stupňů, a končí s nástupem průměrných denních teplot nad 15 stupňů Celsia.

Astronomické jaro začíná v různé roky různé dny. Dříve jeho začátek vycházel často na 21. března, což bylo ve 21. století naposledy v roce 2011 a znovu se tak stane až v roce 2102. Nejčastěji start jara vychází na 20. března. Vzácně může astronomické jaro začít 19. března, což bylo naposledy v roce 1796 a zopakuje se to v roce 2048. Střídání je způsobeno přestupnými roky.

Meruňky letos vykvetly nejdřív za 61 let pozorování

Dnešní nejvyšší teploty podle meteorologů vystoupají až k 15 stupňům. Na některých místech v Česku teploměry v uplynulých dnech na 15 stupňů už vystoupaly nebo je i překonaly, a pokořily tak dosavadní teplotní rekordy.

Stromy na jižní Moravě jsou letos už v plném květu. Bioklimatoložka z Ústavu výzkumu globální změny AV ČR - CzechGlobe Lenka Bartošová dokonce uvedla, že meruňky vykvetly nejdříve za 61 let pozorování.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky jaro, počasí, kalendář, příroda

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dnes začalo astronomické jaro. To meteorologické panuje v Česku už několik dní  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.