Počasí dnes22 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Zemědělci požadavky náměstkovi Skřivánkovi nepředali. Na setkání s nimi nepřijel

Zemědělci dnes při protestu v Trutnově své požadavky náměstkovi ministra zemědělství Miroslavu Skřivánkovi (KDU-ČSL) nepředali. Náměstek zemědělcům dnes ráno vzkázal, že na dohodnutou schůzku nepřijede, protože musí být v 10:00 na zasedání vlády.

Skřivánek podle Doležala nyní zastupuje ministra Marka Výborného (KDU-ČSL), který je na obchodní misi ve Vietnamu. "Bylo nám slíbeno, že zde bude případně někdo jiný, ale bohužel ti důležití lidí jsou buď ve Vietnamu, nebo v tuto chvíli nejsou dostupní, aby naše požadavky převzali," řekl prezident Agrární komory ČR Jan Doležal.

Skřivánkovi bude Doležal telefonovat, aby požadavky zemědělců předal předsedovi vlády Petru Fialovi. Premiér ve čtvrtek jede do Bruselu na jednání Evropské rady, která se bude zemědělstvím zabývat. Mluvčí ministerstva zemědělství Vojtěch Bílý následně řekl, že se ze schůzky Skřivánek omluvil v úterý večer a že s farmáři zůstává v kontaktu. Další dva náměstkové ministra zemědělství jsou podle Bílého rovněž zaneprázdněni pracovními povinnostmi, a nemohli proto do Trutnova dorazit, uvedl.

Požadavky zemědělců v Trutnově na shromáždění farmářů v areálu podniku Cerea přečetl předseda okresní Agrární komory Petr Martinec. Následně se kolona asi 20 traktorů vydala do centra Trutnova, odkud pojede na hraniční přechod do Polska v Královci. Přítomná prezidentka Potravinářské komory Dana Večeřová prohlásila, že potravináři požadavky zemědělců podporují.

Zemědělci potřebují podle Doležala urychleně pomoc, protože největším nynějším problémem je to, že nemohou prodat loňskou úrodu, kterou stále mají ve skladech. "Jak nemůžeme úrodu prodat, tak nám docházejí peníze. Za měsíc dva dojdou zemědělcům peníze," řekl Doležal.

Zemědělci požadují podpořit zaměstnanost na venkově slevami na sociálním pojištění, vrátit daň z nemovitosti na úroveň před konsolidačním balíčkem, zrušit danění evropské provozní dotace z prvního pilíře společné zemědělské politiky Evropské unie a omezit dovoz ze zemí mimo EU. Dalším požadavkem zemědělců je nekrátit národní podpory a požadavek, pokud Evropská komise umožní navýšit mimořádnou pomoc zemědělcům z evropských nebo národních zdrojů, aby tak Česká republika učinila v maximální možné míře.

Čeští zemědělci se jízdami traktorů dnes připojili k evropským protestům, které mají podle zemědělských organizací upozornit na neřešené problémy pěstitelů a chovatelů a prohlubující se krizi v agrárním sektoru. Demonstrují v regionech a na hraničních přechodech. Podle Agrární komory vyjelo na silnice přes 1500 kusů techniky.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Agrární komora ČR

Štítky ČR, EU, zemědělství, demonstrace, vláda, Trutnov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zemědělci požadavky náměstkovi Skřivánkovi nepředali. Na setkání s nimi nepřijel  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.