Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

POLITICKÁ KORIDA: Má kraj pomáhat lidem ohroženým vysokými cenami energií?

Neschopnost udržet dostatečnou teplotu obydlí, dluhy na energiích nebo vynakládání velké části svých příjmů na energie. To jsou jen některé podoby energetické chudoby, která trápí početnou část populace. Může lidem nějak se zvládáním situace pomoci Královéhradecký kraj? Na to jsme se zeptali v krajském zastupitelstvu.

Otázka: Měl by kraj pomáhat ohroženým skupinám v boji s vysokými cenami energií? Pokud ano, jakou cestou?

Rudolf Cogan (STAN)

Na zvýšené náklady na bydlení může a má reagovat silná státní sociální politika. Kraj se má starat o silnice, nemocnice, domovy pro seniory a střední školy. Pokud bude kraj ředit peníze na jakékoli další cíle, tak nakonec budeme jezdit po úplně rozbitých silnicích a „léčit se“ v plesnivých nemocnicích.

Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL)

Primárně to není věc kraje, ale vlády. Kraj se musí starat o funkčnost svých organizací, jako jsou nemocnice, střední školy a domy pro seniory a podobně.

.

Martin Červíček (ODS)

Královéhradecký kraj zajišťuje nákup energií a energetický management pro své zřizované příspěvkové organizace a ovládané obchodní společnosti. Jedná se o domovy důchodců, ústavy sociální péče, střední a speciální školy, muzea a galerie, hvězdárny, vědeckou knihovnu, údržbu silnic, nemocnice, léčebny dlouhodobě nemocných a zdravotnickou záchrannou službu. Krajské organizace znamenají celkem 60.166 MWh plynu distribuovaného do 249 odběrných míst a 37.857 MWh elektrické energie do 481 odběrných míst. Mimo to je i hlavním investorem a zadavatelem v náhradních řešeních spojených s obnovitelnými zdroji, zejména fotovoltaickými elektrárnami. Kraj nedisponuje prostředky z rozpočtu, ani technickými možnostmi, kterými by mohl zajišťovat obdobné služby pro další fyzické nebo právnické osoby v kraji.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto geralt | Pixabay

Štítky energie, silnice, nemocnice, Královéhradecký kraj, Starostové a nezávislí, KDU-ČSL, Martin Červíček, ODS

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

POLITICKÁ KORIDA: Má kraj pomáhat lidem ohroženým vysokými cenami energií?  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.