Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Kam na jarní dovolenou? Objevte těchto pět úchvatných destinací

Příjemné počasí, málo turistů a nižší ceny než bývá zvykem. Takové jsou hlavní přednosti cestování v jarních měsících. Zahoďte starosti všedního dne za hlavu a dopřejte si příjemnou a klidnou dovolenou třeba v Paříži či na Santorini. Máme pro vás pět tipů, kam vyrazit.

Jaro je období probouzející se přírody – to je ideální příležitost navštívit největší květinovou zahradu v Evropě. Park Keukenhof, jak se místo oficiálně jmenuje, leží poblíž holandského městečka Lisse. Údajně zde najdete až sedm milionů tulipánů, dále také hyacinty, krokusy či lilie – rostliny jsou vysázené do originálních tvarů, mezi kterými vás provedou kilometry klikatících se cestiček. Místo je vhodné navštívit na přelomu března a dubna, nicméně vydáte-li se cestu o něco později, budete se moci nechat unášet veselým tradičního Květinového korza – průvodu květinami překrásně vyzdobených vozů.

Doslova úchvatná květinová podívaná vás čeká také v Japonsku. Přibližně od března do května (liší se dle polohy oblasti) zemi vycházejícího slunce takřka pohltí oslavy spjaté s kvetoucími sakurami (Cherry blossom season). Jejich okvětní lístky jsou velmi úzce propojeny s tamější kulturou, díky čemuž toto období vlastně představuje národní oslavu příchodu jara s řadou tanečních i hudebních vystoupení či pikniků přímo pod širým nebem (a větvemi stromů).

Méně turistů a příjemné počasí

Řada turistů na jaře zůstává doma a to je skvělá příležitost vyrazit do destinací, které v létě obvykle praskají ve švech. Patří mezi ně např. Santorini – menší souostroví sopečného původu na rozhraní Egejského a Krétského moře. Dubnové teploty se obvykle pohybují kolem dvaceti stupňů Celsia a nic tak nebrání procházkám po udržovaných písčitých pláží (nejen) při západech slunce. Místní uličky lemované domky s typicky bílými zdmi, modrými dveřmi a okenicemi zase doslova vybízejí k nekonečným toulkám. Do itinerářů si pak určitě zaznamenejte město Fira, jenž je známé úchvatnými pohledy na kostely s modrými kopulemi tyčícími se na členitých skalních útesech. A jen tak mimochodem, údajně jde o nejfotogeničtější místo Evropy.

Pokud se na jaře obejdete bez moře, je to ideální příležitost navštívit Paříž a její přilehlé okolí. Kromě památek byste určitě neměli minout některý z úchvatně rozkvetlých parků či zahrad. Co takhle projít se Turijskými či Lucemburskými zahradami, jež patří k nejkrásnějším veřejným parkům pařížské metropole vůbec? Cestou navíc můžete rozjímat nad řadou výstav místních umělců či si zahrát oblíbený pétanque. Slabší turistický ruch také oceníte při návštěvě nedalekého honosného zámku Versailles. Kromě pompézních interiérů vás zcela jistě nadchnou také jeho zahrady (se spoustou soch a fontán) či rozsáhlá vodní plocha (s možností plavby na loďce).

Absolutní klid

Toužíte-li po naprostém soukromí, pak ho najdete na Islandu. Relativně chladnější období (nicméně od března s již vcelku přívětivými teplotami) je vykoupeno pohledy na velkolepé ledovce, mohutné sopky a impozantní gejzíry. Země ohně a ledu vás také uchvátí tiše probublávajícími jezírky s horkými prameny, kde se můžete příjemně zahřát.

Teď už zbývá jediné – koupit letenky, rezervovat ubytování, sbalit si to nejnutnější a vyrazit vstříc jarnímu dobrodružství. Nemáte-li plánování dovolené zrovna v oblibě, oceníte pomoc od Filipa a Káji z levně po světě, kteří pro vás tento seriál připravují.

Ohodnoť článek

Štítky cestování; levně po světě; dovolená na jaře

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kam na jarní dovolenou? Objevte těchto pět úchvatných destinací  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.