Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Hradecký kraj rozšíří území, kde za daných podmínek půjde lovit problémové vlky

Královéhradecký kraj rozšířil území, kde bude možné za předem daných podmínek lovit problémové vlky. Umožní to opatření, které kraj tento měsíc vydal. Nařízení začne platit koncem března a nahradí povolení výjimek na lov problémových vlků podle zákona o ochraně přírody a krajiny. K vydání opatření podle něj vedla dohoda s ministerstvy životního prostředí a zemědělství.

"Opatření platí celoplošně na rozdíl od výjimky, kterou kraj vydal loni v létě," řekl mluvčí kraje Dan Lechmann. Kraj vydal výjimku kvůli ztrátě plachosti několika jedinců v Podkrkonoší, opatření se týkalo 17 honiteb na Trutnovsku mimo území Krkonošského národního parku. Odstřel vlka obecného v tomto režimu v kraji dosud aktivován nebyl.

Ministerstvo zemědělství po přezkoumání rozhodnutí krajského úřadu z loňského léta podle hejtmanství dospělo k závěru, že povolení výjimky podle zákona o myslivosti bylo v pořádku. Ministerstvo životního prostředí kraji rozhodnutí vrátilo k dopracování, protože v dokumentu podle něj chyběla jednoznačná definice a podrobná specifikace činností, které jsou povolovány, a nedostatečně byla také odůvodněna převaha jiného veřejného zájmu nad zájmy ochrany přírody.

Ministerstvo životního prostředí zrušilo výjimku Královéhradeckého kraje na lov problémových vlků

Ministerstvo životního prostředí (MŽP) zrušilo výjimku na lov problémových vlků, kterou vydal loni v létě Královéhradecký kraj. Píše o tom dnešní Právo. Podle ministerstva v rozhodnutí Královéhradeckého kraje chybí přesné definice činností, které...

"Královéhradecký kraj nyní vydal opatření obecné povahy, které nahradí povolení výjimek dle zákona o ochraně přírody a krajiny. V tomto opatření už jsou opraveny nedostatky, na které ministerstvo životního prostředí poukázalo. Kraj tak může jednat v zájmu prevence závažných škod zejména na dobytku a ostatních typech majetku a v zájmu veřejného zdraví nebo veřejné bezpečnosti," řekl Lechmann.

Královéhradecký krajský úřad loni jako první v ČR vydal výjimku na lov problémových jedinců vlka obecného. Nejde o bezprostřední povolení k odstřelu, ale o administrativní rámec, který po vyčerpání všech možností na zapuzení vlka lov umožní. Případný odstřel je až poslední možností a bude mu předcházet posouzení v tzv. pohotovostním štábu. "Na tom se nic nemění, s tím počítá také nové opatření," dodal Lechmann.

Na Broumovsku a v přilehlých oblastech Trutnovska žijí vlci, kteří občas zaútočí na hospodářská zvířata, zejména ovce. Někteří místní farmáři dlouhodobě požadují odstřel vlků, který je ale vzhledem k ochraně těchto šelem nelegální. Trvalý výskyt vlka obecného byl nedávno potvrzen také v Krkonoších.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky ČR, příroda, správa, vlci, Královéhradecký

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hradecký kraj rozšíří území, kde za daných podmínek půjde lovit problémové vlky  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.