Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Ministerstvo životního prostředí zrušilo výjimku Královéhradeckého kraje na lov problémových vlků

Ministerstvo životního prostředí (MŽP) zrušilo výjimku na lov problémových vlků, kterou vydal loni v létě Královéhradecký kraj. Píše o tom dnešní Právo. Podle ministerstva v rozhodnutí Královéhradeckého kraje chybí přesné definice činností, které jsou povolovány, a úředníci také nedostatečně odůvodnili převahu veřejného zájmu nad zájmy ochrany přírody. Kraj vydal rozhodnutí kvůli ztrátě plachosti několika jedinců v Podkrkonoší, opatření se týká 17 honiteb na Trutnovsku.

Krajský úřad v Hradci Králové vydal rozhodnutí loni 20. července z podnětu Výzkumného institutu ochrany genofondů a Mendelovy univerzity v Brně. Vycházel z dlouhodobého plánu péče o vlka a z ministerského Pohotovostního plánu pro řešení situací při výskytu jedinců vlka s problémovým chováním. Nešlo o bezprostřední povolení k odstřelu, ale o administrativní rámec, který po vyčerpání všech možností na zapuzení vlka, lov umožní. Případný odstřel by byl až poslední možností a předcházelo by mu posouzení v tzv. pohotovostním štábu.

"Mimo jiné není zřejmé, jakým způsobem bude před ustanovením pohotovostního štábu o konkrétním jedinci rozhodnuto, že je 'problematický'," píše ve svém rozhodnutí ministerstvo. Mluvčí Královéhradeckého kraje Dan Lechmann Právu sdělil, že detaily v rozhodnutí podle požadavků ministerstva přepracují a doplní.

Kraj loni na jaře na základě informací Agentury ochrany přírody a krajiny upozornil v Podkrkonoší na výskyt vlků s menší mírou plachosti. Podle úřadu byli v regionu pozorováni jedinci, kteří se přiblížili do vzdálenosti 30 až 40 metrů od člověka. Ochranáři takové chování přisuzují hlavně mladým vlkům, kteří jsou zvídaví a méně ostražití.

Stabilní populace vlků na Broumovsku a v přilehlých oblastech Trutnovska doprovázejí občasné útoky na hospodářská zvířata, zejména ovce. Někteří místní farmáři dlouhodobě požadují odstřel vlků, který je ale vzhledem k ochraně těchto šelem nelegální.

Trvalý výskyt vlků byl v Královéhradeckém kraji potvrzen v pohraničních horách na severu kraje, a to v Krkonoších, na Broumovsku a v Orlických horách. Jde většinou o takzvané přeshraniční vlčí smečky.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto colfelly | Pixabay

Štítky ČR, příroda, správa, vlci, Královéhradecký, TISK

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ministerstvo životního prostředí zrušilo výjimku Královéhradeckého kraje na lov problémových vlků  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.