Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

První etapa modernizace Barevných domků Hajnice skončila. Vyšla na 130 milionlů

První etapa modernizace budov sociálních služeb Barevné domky Hajnice na Trutnovsku za 130 milionu korun skončila. Druhá etapa začne v květnu. Investorem je Královéhradecký kraj. Stavební práce na první etapě začaly koncem roku 2021, letos v lednu kraj dokončil instalaci vnitřního vybavení.

Modernizace budov Barevných domků začala odstraněním původních objektů, na jejich místě vznikly dvě nové budovy. "Pro ubytování klientů jsme z provozních důvodů zvolili jednopodlažní stavbu složenou ze tří traktů, v každém je jedno samostatné oddělení s pokoji klientů, společenskými a provozními místnostmi. Druhou novou budovou jsme vyřešili technické zázemí areálu. Za stavební práce v první etapě jsme z krajského rozpočtu zaplatili 105 milionů korun a vnitřní vybavení přišlo na osm milionů bez DPH," sdělil náměstek hejtmana pro investice Pavel Bulíček (Piráti).

V budově pro ubytování mají klienti k dispozici 18 dvoupokojů s kapacitou 36 lůžek. Oproti původním 22 lůžkům se tak v hlavní budově kapacita zvýšila o 14 lůžek. Využívat je budou zejména klienti, kteří vyžadují 24hodinový dohled asistentů nebo mají výraznější pohybové obtíže, a proto je nejenom tato budova, ale celý areál bezbariérový.

"V každé ubytovací části je šest pokojů a každý z nich má své hygienické zázemí. Pro snazší přesun klientů pomůže ošetřovatelům stropní zvedací systém. K dispozici jsou také převlékárny s koupelnou pro provedení větší očisty těla, hygienické zázemí pro zaměstnance i místnosti asistentů," uvedla mluvčí kraje Martina Svatoňová.

Nová ubytovací budova je propojena pomocí spojovacího krčku s administrativní i provozní budovou. V areálu je také ordinace se sesternou.

Druhá nová jednopodlažní budova slouží jako technické zázemí areálu s dílnami, sklady a garážemi. Vznikla také krytá parkovací stání, garáž pro zahradní techniku a místnost s diesel agregátorem, který má funkci náhradního zdroje elektrické energie.

"Hajnice jsou pokračováním strategie, kdy se věnujeme klientům se specifickými potřebami. Těší mě, že se nám v kraji daří budovat kvalitní systém sociálních služeb," uvedl hejtman Martin Červíček (ODS).

Druhá etapa modernizace by měla začít v květnu 2024 a měla by vyjít na 50 milionů korun. Hlavní investicí bude rekonstrukce provozní a administrativní budovy. Vznikne také nová kuchyně a prádelna.

Barevné domky Hajnice jsou příspěvkovou organizací kraje, která poskytuje sociální služby lidem s mentálním či jiným druhem postižení. Zařízení provozuje také sociálně-terapeutickou dílnu, kavárnu a chráněné dílny. Pod Barevné domky Hajnice patří i chráněné bydlení v Trutnově a Dvoře Králové nad Labem.

Ohodnoť článek

Štítky ČR, správa, stavby, sociální, Trutnovsko, Královéhradecký

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

První etapa modernizace Barevných domků Hajnice skončila. Vyšla na 130 milionlů  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.