Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Kulturní cenu města Trutnova dostanou manželé Kasperovi. Porota ocenila realizaci centra EPO1

36. kulturní cenu města Trutnov dostanou manželé Renata Kasperová a Rudolf Kasper. Jejich ocenění doporučila odborná porota především na základě realizace Centra současného umění EPO1. Ocenění už schválilo i zastupitelstvo.

Centrum současného umění EPO1 manželé otevřeli minulý rok v lednu. Kompletně zrekonstruovali bývalou továrnu, ve kterém vznikl galerijní prostor. Podle odborné poroty jde o projekt mezinárodního významu.   

„Otevření Centra současného umění je bezpochyby největší událostí nejen na kulturní scéně našeho města, ale celého kraje. Necelý rok po otevření je EPO1 jedním z pilířů turistického ruchu a jeho význam stále roste. Mám radost, že kolegové z trutnovského zastupitelstva to vnímají podobně a udělení kulturní ceny bylo jednomyslné,“ hodnotí v tiskové zprávě Michal Rosa (ODS), starosta města Trutnova. 

Galerii EPO1 Kasperovi vybudovali z vlastních peněz bez dotací či grantů. Proměnu elektrárny, která v minulosti sloužila pro výrobu ČKD Dukla, zadali projektantům z náchodského Atelieru Tsunami. „Stavbu jsme očistili od méně hodnotných stavebních vrstev a doplnili soudobé architektonické prvky. Architektura objektu nesmí být dominantní, ale musí se stát důstojným pozadím vystavených děl," uvedl pro ČTK architekt Michal Ježek

Z bývalé elektrárny v Trutnově vzniklo centrum současného umění EPO1

Z více než 100 let staré budovy bývalé elektrárny v Trutnově ve čtvrti Poříčí vzniklo centrum současného umění EPO1. Nákladem desítek milionů korun jej od roku 2020 vybudovali trutnovský podnikatel Rudolf Kasper s manželkou. Velké industriální...

V Česku jde o jeden z mála takových projektů. V roce 2022 byla v Praze v bývalé transformační stanici otevřena galerie Kunsthalle. Vybudovala ji Nadace The Pudil Family, kterou založil bývalý spolumajitel společnosti Czech Coal Petr Pudil s manželkou. V Královéhradeckém kraji v roce 2017 rodinná společnost Petrof v Hradci Králové otevřela kulturní a obchodní centrum Petrof Gallery. 

Kromě samotného objektu továrny manželé také opravili kapli sv. Josefa ve Slavětíně, kde se nyní pořádají kulturní akce.  

Ohodnoť článek

Foto Jaroslav Horák

Štítky manželé, Trutnov, Rudolf Kasper, Česko, Královéhradecký kraj, současné umění, Petr Pudil, továrna

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kulturní cenu města Trutnova dostanou manželé Kasperovi. Porota ocenila realizaci centra EPO1  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.