Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Parkoviště u Šerlichu by se mohlo rozšířit už letos. Má být zpoplatněné

Parkoviště v horském sedle u Šerlichu v Orlických horách by se letos mohlo rozšířit ze současných 80 nejméně na 125 parkovacích míst. Mělo by jít o první etapu, další je v plánu na pozemcích obce Deštné. Pro rozšíření parkoviště se počítá s odlesněnou plochou, která patří soukromému vlastníkovi. Projekt rozšíření parkoviště počítá s pozemky napravo od silnice II/311 ve směru na Orlické Záhoří.

"Rozšíření parkoviště je nezbytností. Nedávno jsme přišli o 30 parkovacích míst u odbočky k Masarykově chatě na Šerlichu, kde je nyní točna autobusů. Ze 110 parkovacích míst jsme tak pro současnou zimní sezonu klesli na nějakých 80, které jsou výhradně na asfaltové ploše napravo od silnice směr Orlické Záhoří," řekla starostka Deštného Simona Vlková (Žijeme pro Deštné).

Horské sedlo je vyhledávaným místem nástupu na hřebenové turistické trasy. Parkoviště u Šerlichu ve výšce 990 metrů nad mořem je tak zejména v zimě o víkendech velmi exponované. Když se zaplní, řidiči se pokoušejí zaparkovat na místech, kde nemají.

"Plán je takový, že parkoviště by se mělo rozšířit na obě strany. Severně od parkoviště má pozemky obec a jižně jde o majetek hraběte Kolowrata, se kterým jednáme. Plocha jižně od parkoviště je již odlesněna a tam, pokud půjde vše ideálně, by se letos mohlo stávající parkoviště rozšířit," řekla Vlková.

Obec ve spolupráci se soukromým vlastníkem vybrala projekční kancelář, která by podle starostky měla do léta vypracovat projekt nového parkoviště. "Požádali jsme o tři varianty řešení parkování, ze kterých vybereme. V červnu bychom mohli mít projekt hotový. V tuto chvíli je předčasné hovořit o ceně i podobě parkoviště. Shoda panuje na tom, že parkování na Šerlichu by mělo být zpoplatněné, což dosud není. Parkovací systém by měla zajistit firma Cross Zlín, provozovatelem parkoviště by měla být obec. Cena za parkování by měla být v rozmezí 100 až 200 korun za den," řekla Vlková.

Počet parkovacích míst po rozšíření parkoviště na obě strany by měl být maximálně 250. Podle starostky by se tam mohla přemístit točna autobusů se zastávkami. "Jako nejlepší varianta (povrchu plánované části parkoviště) se nám jeví štěrk. Vzhledem k tomu, že největší zátěž, tedy vjezd a výjezd z parkoviště včetně točny autobusů, musí být na asfaltu, tak parkování osobních aut by se přesunulo na novou štěrkovou plochu. Tím by se stávající asfaltová plocha uvolnila pro autobusy a vjezd a výjezd," řekla Vlková.

Rozšíření parkoviště na pozemek obce je podle ní běh na delší trať. "Les je tam v jiném statusu. Dříve by se proto mělo parkoviště rozšířit o plochu soukromého vlastníka, tam by to mohlo letos dopadnout," řekla Vlková. Do jednání o parkování na Šerlichu je podle ní kromě obce a hraběte Kolowrata zapojen také Královéhradecký kraj a CHKO Orlické hory. Podle hejtmanství má projekt podporu kraje.

Hodnocení článku je 96 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Policie ČR

Štítky ČR, stavby, automobilová, turistika, Šerlich

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Parkoviště u Šerlichu by se mohlo rozšířit už letos. Má být zpoplatněné  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.