Počasí dnes23 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Dvůr Králové nad Labem chystá nákladnou opravu dvou historických domů na náměstí

Město Dvůr Králové nad Labem na Trutnovsku chystá nákladnou opravu dvou historických domů na centrálním Masarykově náměstí. Jde o objekt bývalého informačního centra a secesní budovu spořitelny na severní straně náměstí. Celková investice by mohla výrazně přesáhnout 100 milionů korun. Na opravu jednoho domu již radnice získala dotaci z česko-polského přeshraničního programu Interreg.

Letos by radnice chtěla zahájit rekonstrukci objektu čp. 2, do něhož by se především mělo vrátit informační centrum. Město odhaduje náklady na rekonstrukci na částku přes 40 milionů korun. "Dům opravíme v rámci turistického projektu Stezka průmyslu a tradic, který jsme připravili s polským městem Kowary," řekl místostarosta Jan Helbich (ANO). Celková hodnota projektu na české straně je asi 55 milionů korun, z nichž by evropská dotace měla pokrýt 85 procent.

Oprava domu by mohla být hotová v roce 2025. Vedle turistického centra v přízemí se počítá v dalších dvou podlažích s prostory pro workshopy, dílny, kancelář, galerii a expoziční sál pro dočasné výstavy. V plánu je i obnova zahrady. Polské Kowary díky projektu opraví část budovy bývalého nádraží a předělají ho na infocentrum a muzeum průmyslu a tradic. Projekt by měl dále propagovat tradice regionů, na Dvorsku například výrobu vánočních ozdob, pivovarnictví či textilnictví.

Do secesní památkově chráněné budovy spořitelny čp. 3 z let 1909 až 1910 by město chtělo přesunout městskou knihovnu, které zatím sídlí v již ne plně vyhovujících prostorách v Tylově ulici. Budovu město koupilo od České spořitelny v roce 2018 za 13 milionů korun. "V roce 2025 bychom chtěli mít na spořitelnu hotový projekt a v roce 2026 začít v čp. 3 stavět. Náklady odhadujeme do 100 milionů korun," uvedl Helbich.

V přízemí spořitelny nadále zůstanou k pronájmu komerční prostory, dál v přízemí bude sídlit pobočka České spořitelny. Knihovna by měla zabrat zbývající dvě nadzemní podlaží a podkroví, které jsou nyní prázdné. Důležité podle Helbicha bude to, že budovy spořitelny i infocentra se propojí a získají bezbariérový přístup.

Městu na severní straně náměstí patří i budova takzvané staré radnice čp. 1. V ní je oddávací síň a výstavní sál. V přízemí v minulosti byla restaurace. "S obnovením restaurace nepočítáme. Pro prostor hledáme jiné využití," řekl starosta Jan Jarolím (ANO).

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Ladislav Renner

Štítky ČR, Polsko, správa, stavby, turistika, knihovny, Dvůr Králové nad Labem

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dvůr Králové nad Labem chystá nákladnou opravu dvou historických domů na náměstí  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.