Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

V hradeckém kraji ubylo povodňových stupňů na 14. U Hradce je zatopená silnice

Povodňové stupně byly dnes odpoledne v Královéhradeckém kraji na 14 místech. Ráno bylo takových míst 18. Kvůli zvýšené hladině Orlice policie odpoledne uzavřela zaplavenou silnici II/298 vedoucí z Třebechovic pod Orebem do Krňovic na Hradecku a dál do Býště. Řidiči ji mohou minout například objížďkou přes Běleč nad Orlicí, vyplývá z informací policie a dat Povodí Labe.

"V horních a středních úsecích zasažených toků jsou vodní stavy většinou na poklesu nebo blízké kulminaci. Vlivem dotoku mírně stoupají uzávěrové profily přítoků Labe, a to Orlice, Cidlina, Mrlina, Jizera. Zvolna stoupá Labe pod soutokem s Orlicí," uvedl v odpolední zprávě k situaci vedoucí dispečinku Povodí Labe Jiří Petr.

Druhý povodňový stupeň, pohotovost, byl odpoledne na Cidlině v Novém Bydžově. Od rána klesla z druhého na první povodňový stupeň hladina Labe ve Vestřevi a Stanovicích a Úpy ve Zlíči. První stupeň, tedy bdělost, byl i na Divoké Orlici v Kostelci nad Orlicí, Tiché Orlici v Čermné nad Orlicí, Orlici v Týništi nad Orlicí, Metuji v Krčíně. Na Labi první stupně platily na přehradách Labská ve Špindlerově Mlýně a Les Království u Dvora Králové nad Labem a na soutoku Labe a Orlice v Hradci Králové. Bdělost byla dále na Cidlině v Jičíně a v Chlumci nad Cidlinou a na Bystřici v Rohoznici.

Vzedmuté řeky zatím žádné větší škody nezpůsobily. "Nemáme informace o výskytu mimořádných situací na vodních tocích, významný rozliv vody mimo koryta toků nepředpokládáme," uvedl Petr.

Hasiči k čerpání vody dnes vyjížděli čtyřikrát, a to do dvakrát do Hajnice na Trutnovsku a dále do krkonošského Černého Dolu a do Trutnova. Stromy ze silnic odstraňovali na třech místech.

Do úterý vodohospodáři čekají na východě Čech srážky v přeháňkách do deseti litrů vody na metr čtvereční. Na hřebenech hor by mělo sněžit. "Přeháňky mohou zpomalit celkově klesající tendenci. Vlivem dotoku nelze vyloučit těsné překročení druhého povodňového stupně v profilu Týniště nad Orlicí," uvedl Petr.

Hladiny řek jsou po vytrvalých deštích v Královéhradeckém kraji vzedmuté od minulého týdne.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto obec Čeladná

Štítky ČR, počasí, záplavy, automobilová, Královéhradecký

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V hradeckém kraji ubylo povodňových stupňů na 14. U Hradce je zatopená silnice  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.