Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Lánského alej v Jaroměři se dostala mezi TOP10 nejhezčích stromořadí v České republice

Letošní ročník ankety Alej roku 2023 zná své vítěze. Celorepublikově bylo přihlášeno celkem 83 stromořadí. Konkrétně Královéhradecký kraj reprezentovalo 11 alejí. Regionální kolo nakonec vyhrála Lánského alej v Jaroměři. V celorepublikovém měřítku se umístila na desátém místě.

Z hradeckého kraje je například nominovaná Lánského alej v Jaroměři, javorová alej u kamenného portálu ve Zlíči, stromořadí u zámku v Novém Městě nad Metují nebo javorová alej mezi Broumovem a Šonovem.   

„Kolem Lánské aleje chodím skoro každý den. Je tu už dlouho a vždy když jdu okolo, říkám si, jak je krásná a že bych si přál, aby takovýchto alejí bylo více. Má sice jen 10 stromů (5 na každé straně) ale je kouzelná. Doufám, že zde bude stát ještě hodně dlouho,“ uvedl v přihlášce aleje v Jaroměři Tomáš Havelka.   

Lánského alej v Jaroměři v celostátním žebříčku skončila na desátém místě s 330 hlasy. Úplným vítězem je alej ke klášteru Hora Matky Boží Hedeč v Králikách. Ta pro svůj Pardubický kraj získala celkem 1 157 hlasů. „Srdečně gratuluji všem vítězným alejím a těm, kteří je nominovali. Dík patří všem, kteří alejím poslali 9782 hlasů,“ uvedla v tiskové zprávě vedoucí kampaně Zachraňme stromy Marcela Klemensová

Cílem ankety Alej roku je zvýšit zájem o aleje, které patří ke zdravé a fungující krajině. Anketa vyzdvihuje význam vzrostlých stromů, které jsou důležitou součástí našeho prostředí. 

Hodnocení článku je 92 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Tomáš Havelka

Štítky alej, Jaroměř, Česko, Královéhradecký kraj, anketa, Zlíč, Nové Město nad Metují, Broumov, Šonov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Lánského alej v Jaroměři se dostala mezi TOP10 nejhezčích stromořadí v České republice  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.