Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Skiareál Orlické Záhoří na Rychnovsku by mohl zahájit provoz za týden

Nové lyžařské středisko v Orlickém Záhoří na Rychnovsku by mohlo zahájit provoz za týden. Nabídne čtyřsedačkovou lanovku o délce 1450 metrů pod vrchol Koruna, který je s výškou 1101 metrů druhým nejvyšším v Orlických horách, sjezdovku o délce 1650 metrů a zázemí pro návštěvníky. Pokračují zkoušky zařízení nezbytné pro spuštění areálu. Podle skiareálu jde o nejdelší lanovku v české části Orlických hor.

"Když se stihnou všechny potřebné legislativní kroky, bude možné areál spustit v sobotu 10. února. Tento týden probíhalo testování lanovky i zátěžové zkoušky a na příští týden jsou naplánované například zkoušky strojníků," řekl projektový manažer z firmy Snowtech Martin Hejzlar

Termín plánovaného otevření areálu se již několikrát změnil. Vedení obce předpokládalo, že by mohl zahájit provoz koncem prosince nebo na konci ledna. "Myslím, že by to už mohlo klapnout. Co se týče lanovky, tak vše funguje, jak má," řekl Hejzlar. Skiareál uvedl, že definitivní termín otevření zveřejní na webu.

Skiareál Orlické Záhoří bude v provozu od 9:00 do 16:00, parkoviště pod sjezdovkou je zdarma. Budou ho moci využívat také běžkaři, které lanovka vyveze na hřebeny Orlických hor. V této části hor na české straně hranice je dosud hlavním nástupním místem na běžkařské trasy horské sedlo pod Šerlichem, kudy vede hlavní silnice Deštné - Orlické Záhořé. V zimě parkoviště u Šerlichu nestačí. Areál v Orlickém Záhoří s parkovištěm pod sjezdovkou by tak mohl Šerlichu významně odlehčit.

Podle dřívějších sdělení zástupců skiareálu by nové lyžařské středisko v cenách mělo zhruba kopírovat nedaleký areál v Deštném v Orlických horách. Tam v hlavní sezoně zaplatí dospělý za jednodenní lyžování 790 korun, dítě 570 korun. Jedna jízda lanovkou vyjde na stovku, pro dítě je za 80 korun, uvádí na webu deštenský areál.

Lanovka Skiareálu Orlické Záhoří má přepravní kapacitu 1850 cestujících za hodinu. Má 86 sedaček, z nichž zatím polovina bude mít ochrannou bublinu pro cestující. Repasovaná lanovka pochází ze Švýcarska. Do budoucna se plánuje výstavba depa lanovky. Dolní stanice je v Jadrné, kde je hlavní nástupní místo na běžkařský okruh. Je tam také zázemí pro návštěvníky areálu.

Investorem a provozovatelem areálu je společnost Skiareál Orlické Záhoří, ve které má obec 35procentní podíl, o zbytek se dělí soukromé firmy. Celkové náklady, včetně pořízení repasované lanovky, elektroinstalace, zasněžování a dalších věcí, jsou podle vedení obce asi 155 milionů korun.

Hodnocení článku je 76 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky ČR, stavby, rekreace, lyžování, Orlické hory

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Skiareál Orlické Záhoří na Rychnovsku by mohl zahájit provoz za týden  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.