Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Safari Park dostane přes 70 milionů. Jde o vyrovnávací platbu od hradeckého kraje

Krajští zastupitelé schválili vyrovnávací platbu pro Safari Park Dvůr Králové nad Labem v celkové výši 71 milionů korun. Dvorská zoo využije peníze od Královéhradeckého kraje za veřejnou službu na nová chovatelská zařízení pro ohrožené druhy či na krmiva. Na provoz půjde z celkové částky více než 61 milionů korun a na investice deset milionů.

Safari park patří hradeckému kraji a je nejnavštěvovanějším turistickým cílem na východě Čech. Loni návštěvnost safari parku vzrostla meziročně o půl procenta na nový rekord 673 tisíc lidí.

Dvorská zoo mimo svou výdělečnou činnost, jako jsou služby hotelu a kempu a část prodeje, získává peníze na konkrétní projekty prostřednictvím dotací od kraje či ministerstva životního prostředí. Kromě toho zoo dlouhodobě zajišťuje služby ve veřejnému zájmu, když vzdělává děti, mládež i veřejnost obecně nebo zachraňuje zejména ohrožené živočišné druhy.

Safari park investuje miliony do chovatelských zařízení pro ohrožené druhy

Kraj pošle Safari parku Dvůr Králové přes sedmdesát milionů korun. Půjde o vyrovnávací platbu. Peníze půjdou kromě jiného na nákupy nedotovaných krmiv pro zvířata.

"Takové služby bývají z principu ztrátové, a tak má safari park právo na každoroční finanční kompenzace vyplývající ze smlouvy účinné do roku 2026 a schválené krajskými zastupiteli v roce 2016," uvedli představitelé kraje.

Požadovanou provozní, tedy neinvestiční kompenzaci na rok 2024 zoo stanovila podle výsledku hospodaření z roku 2022, který je již známý a ověřený. Tehdy skončila po vyloučení tržních činností a dotací ve ztrátě 61 milionů korun. Očekávaný nárůst provozních nákladů z nevýdělečných činností kvůli inflaci asi o dvě procenta oproti nákladům předloňským by měly podle očekávání pokrýt vyšší tržby, uvedl kraj.

Návštěvnost Zoo Dvůr Králové loni vzrostla na nový rekord 673 tisíc lidí

Návštěvnost Safari Parku Dvůr Králové nad Labem na Trutnovsku loni vzrostla meziročně o půl procenta na nový rekord 673.000 lidí. Předloni do zoo přišlo přes 669.000 lidí, proti roku 2021 to bylo o 23 procent více. Zoo patří Královéhradeckému...

Safari Park se specializuje na Afriku, velmi úspěšná je v chovu nosorožců či žiraf. Součástí zoo je také oblíbené safari, v němž lidé ve vozidlech jedou mezi volně žijícími zvířaty. Safari založil Josef Vágner, který byl ředitelem dvorské zoo v letech 1965 až 1983. Podle safari, které Vágner inicioval, začala dvorská zoo pro celou zahradu používat nový marketingový název Safari Park Dvůr Králové.

Ohodnoť článek

Autoři

Štítky ČR, správa, stavby, zoo, Dvůr Králové, Královéhradecký

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Safari Park dostane přes 70 milionů. Jde o vyrovnávací platbu od hradeckého kraje  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.