Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Safari park investuje miliony do chovatelských zařízení pro ohrožené druhy

Kraj pošle Safari parku Dvůr Králové přes sedmdesát milionů korun. Půjde o vyrovnávací platbu. Peníze půjdou kromě jiného na nákupy nedotovaných krmiv pro zvířata.

Krajští radní schválili vyrovnávací platbu pro Safari Park Dvůr Králové ve výši přes 71 milionů korun, z toho více než 61 milionů korun na provoz a 10 milionů korun na investici. Finance požadované na provoz poslouží na nákupy nedotovaných krmiv pro zvířata a na osobní náklady chovatelů i dalších zaměstnanců.

Ze zdrojů určených na investice chce safari park během letoška a příštího roku zrekonstruovat a vystavět chovatelská zařízení pro ohrožené druhy. Zoo je členem Evropské asociace zoologických zahrad a akvárií (EAZA) a plánovaná investiční akce vychází z moderních standardů jednotlivých chovů v rámci požadavků této organizace.

„Rozsah služeb poskytovaných královédvorským safari parkem je v rámci Královéhradeckého kraje naprosto unikátní a dlouhodobě snese srovnání s nejvýznamnějšími evropskými zoologickými zahradami. Pro náš kraj má význam i díky nepochybným synergiím, kdy turisté spojí prohlídku zoo s návštěvou také dalších míst v okolí. Safari park je nejnavštěvovanějším turistickým cílem v celém regionu,“ vysvětlil Pavel Bělobrádek, náměstek hejtmana odpovědný za oblast životního prostředí, zemědělství a vodohospodářství.

Safari parku se po odeznění největších vln epidemie covidu daří a dosahuje rekordní návštěvnosti ve své moderní historii. Mimo svou výdělečnou činnost, jako jsou služby hotelu a kempu a část prodeje, získává na konkrétní projekty finance prostřednictvím dotací od Královéhradeckého kraje či Ministerstva životního prostředí ČR.

Kromě toho zoo dlouhodobě zajišťuje služby ve veřejnému zájmu, když vzdělává děti, mládež i veřejnost obecně nebo zachraňuje zejména ohrožené živočišné druhy. Takové služby bývají z principu ztrátové, a tak má safari park právo na každoroční finanční kompenzace. Ty současné vyplývají ze smlouvy účinné do roku 2026 a schválené krajskými zastupiteli v roce 2016.

Požadovanou provozní kompenzaci na letošek zoo stanovila podle výsledku hospodaření za rok 2022, který je již známý a ověřený. Tehdy skončila po vyloučení „tržních“ (ziskových) činností a dotací ve ztrátě ve výši právě zhruba 61 milionů korun. Očekávaný nárůst provozních nákladů z nevýdělečných činností kvůli inflaci asi o dvě procenta oproti nákladům předloňským by měly podle očekávání pokrýt vyšší tržby.

Rekordní návštěvnosti v posledních letech nahrávají mimo jiné nové, dokončené atraktivní investice, jako je expozice tučňáků nebo unikátní areál připomínající prostředí Západního Kapska. Safari park zaměstnává přibližně 200 pracovníků.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Se souhlasem Safari parku

Štítky Safari park, ZOO, Dvůr Králové nad Labem, Královéhradecký kraj

Safari park investuje miliony do chovatelských zařízení pro ohrožené druhy  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.