Počasí dnes23 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

V Jičíně se začalo s rekonstrukcí vnitřních prostor tamního muzea. Práce vyjdou na 38,5 milionu

V Jičíně oficiálně začala rekonstrukce vnitřních prostor Valdštejnského zámku a muzea. Po jejím dokončení vznikne moderní a bezbariérový komplex, který bude lákat na interaktivní expozici mapující dějiny Jičínska. Celkové náklady se mají vyšplhat na 38,5 milionu korun.

Oficiálně rekonstrukce začala tento týden. A to symbolickým poklepáním na takzvanou loděnku. „Zahájení této stavby by nebylo možné bez provedené rekonstrukce zámku v letech 2017 a 2018. Chtěl bych popřát všem rekonstrukcí dotčeným pevné nervy, neboť následující měsíce pro ně budou velmi náročné,“ řekl při slavnostním poklepání místostarosta Petr Hamáček

Během rekonstrukce budou části muzea sice nepřístupné, ale jeho provoz nebude přerušen úplně. Pro své návštěvníky připravuje například výstavy v prostorách galerie.  

Rekonstrukce muzea je společnou prací města Jičín a Královéhradeckého kraje. Právě hejtmanství Regionální muzeum a galerii zřizuje. Samo město je pak majitelem Valdštejnského zámku. I proto je financování rekonstrukce rozděleno mezi tyto instituce. Město zaplatí 28 milionů. Kraj následně zbytek z předpokládané částky 38,5 milionu korun. Hejtmanství navíc zafinancuje i nové stálé expozice.  

Nově zrekonstruovaná budova bude kompletně bezbariérová. Dopomůže k tomu i nový výtah a bezbariérový přístup. Nové budou i rozvody topení, elektřiny, šatny a samotné prostory pro budoucí expozice. 

„Rekonstrukce se výrazně dotkne Základní umělecké školy J. B. Foerstera a také Městského informačního centra Jičín. Bude také upraven režim univerzitní výuky. Všechny organizace se přizpůsobí stavebnímu ruchu. Stavební práce budou probíhat přes dvě turistické sezóny, což se na nich negativně projeví,“ uvedl v tiskové zprávě mluvčí radnice Jan Jireš

Rekonstrukce zámku v Jičíně omezí provoz na umělecké škole nebo v informačním centru

Radnice v Jičíně se pustila do rekonstrukce Valdštejnského zámku za zhruba 90 milionů korun. Další etapa však omezí fungování Základní umělecké školy J. B. Foerstera, Okresní agrární komory a Městského informačního centra. Největší část oprav...

 

Zámek na jičínském náměstí je chráněnou historickou památkou a součástí městské památkové rezervace. Původní sídlo stálo v místě již za doby Trčků z Lípy a mělo gotickou podobu. Renesanční přestavbu zajistil rod Smiřických. Jejich éra však byla zakončena závažnou krizí, která vedla k explozi střelného prachu v podzemí zámku.  

Po místních dramatických událostech a po bitvě na Bílé hoře se Jičín dostává do dražby Albrechta z Valdštejna, v jehož době Jičínsko zaznamenalo jedinečný rozkvět. Valdštejnský zámek získal barokní přestavbu, tudíž lze říct, že dnešní památka v sobě spojuje tři významné evropské slohy. 

Ohodnoť článek

Foto Ondřej Březovský

Štítky rekonstrukce, Jičín, muzeum, zámek, okres Jičín, Královéhradecký kraj

V Jičíně se začalo s rekonstrukcí vnitřních prostor tamního muzea. Práce vyjdou na 38,5 milionu  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.