Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Hradecká nemocnice varuje před e-cigaretami. Dávky nikotinu mohou být vyšší než u klasických cigaret, tvrdí

Fakultní nemocnice Hradec Králové varuje před používáním takzvaných elektronických cigaret. Podle vyjádření přednosty plicní kliniky Vladimíra Koblížka mohou e-cigarety poškodit cévy, srdce i mozek. Navíc mohou napomoci k vybudování závislosti. Podle oficiálního vyjádření nemocnice jsou problémem hlavně barviva a vonné látky v náplních.

Nemocnice upozorňuje na problematiku elektronických cigaret ve vztahu s budováním závislostí. Elektronické cigarety často vyhledávají mladí uživatelé, kteří se snáz mohou stát závislými na nikotinu.  

„Nikotin vede k závislosti, uživatelé e-cigaret sice mohou zpočátku vdechovat jen menší množství, nicméně poměrně záhy jsou závislí a potřebují inhalovat větší a ještě větší množství svojí dávky nikotinu. U některých lidí dávky nikotinu při vapování vysoce překračují dávky u kuřáků klasických cigaret,“ uvádí přednosta Koblížek. 

Kromě nikotinu mohou být problémové i další látky, které elektronické cigarety obsahují. Jedná se především o látky obsažené v roztocích. Tedy o barviva a vonné látky, které nejsou dlouhodobě testovány pro inhalaci v oblasti lidských plic.  

„Navíc nevíme, co způsobí jejich dlouhodobé vdechování u mladých osob či u těhotných. Obáváme se, že minimálně část barviv a vonných látek povede k dráždění sliznice a ke vzniku zánětlivé reakce v oblasti plic a dolních dýchacích cest,“ dodal. 

ANKETA: Jste pro zrušení nebo omezení elektronických cigaret?  

Celkem hlasovalo376 čtenářů

Lékaři už řešili akutní problémy po užití e-cigaret  

Podle Fakultní nemocnice Hradec Králové už lékaři evidují například akutní otok plic, a to bezprostředně po použití elektronické cigarety. Ten je spojený se selháním dýchání a nutností umístit pacienta na plicní ventilaci.  

„Velké populační studie popisující dopad dlouhodobého používání e-cigaret na zdraví u dospělých a dětí zatím nejsou k dispozici, ale na základě našich zkušeností s léčbou plicních onemocnění a na základě prvních dat ze zahraničních výzkumů hrozí podráždění a zánět sliznice a po delší době i vznik nádorových onemocnění,“ uvádí přednosta Koblížek.  

I proto se Fakultní nemocnice Hradec Králové připojuje k ostatním zdravotnickým zařízením po celém světě, které volají po důsledným omezení prodeje jednorázových elektronických cigaret v některých zemích.  

„Medicínsky zdůvodnitelné je pouze použití nenabarvených a nevoňavých náplní s nikotinem, tak aby kuřák, tedy na nikotinu z klasických cigaret závislý člověk, mohl substituovat nikotin a nemusel kouřit svoje klasické cigarety, a mohl se postupně zbavit svojí závislosti“ doplnil přednosta. 

Hodnocení článku je 68 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto VasilySukovatitsyn | Pixabay

Štítky elektronická cigareta, nikotin, cigareta, nemocnice, závislost, Vladimír Koblížek, Fakultní nemocnice Hradec Králové

Hradecká nemocnice varuje před e-cigaretami. Dávky nikotinu mohou být vyšší než u klasických cigaret, tvrdí  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.