Počasí dnes23 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Hradec Králové chce na třetí pokus pořídit pomník bývalého starosty Ulricha

Radnice Hradce Králové hodlá na třetí pokus pořídit pomník bývalého významného starosty Františka Ulricha. Možné umístění pomníku na Ulrichově náměstí chce pečlivě připravit i ve spolupráci s památkáři, aby se vyhnula neúspěchům při dvou pokusech, které se odehrály před 14 a 22 lety.

Radnice podle něj v poslední době dostala ohledně vytvoření Ulrichova pomníku řadu podnětů od veřejnosti. "Začneme proto s přípravnými pracemi. Shodli jsme se na tom, že nemá smysl se bavit o jiném prostoru, než je Ulrichovo náměstí," řekl náměstek Adam Záruba (Změna pro Hradec). Připomněl, že Ulrichovo náměstí je jeden z nejvýznamnějších prostorů města, který mezi válkami autorsky řešil architekt Josef Gočár.

Město si proto podle Záruby nechá k náměstí udělat stavebně-historický průzkum. Chce zjistit, jak prostor původně vypadal, které z původních prvků by stálo za to obnovit či zachovat. Až po průzkumu by měla následovat architektonicko-umělecká soutěž na pomník, v níž by byly v podmínkách i požadavky památkářů. Výsledky soutěže by město mohlo mít v roce 2025, míní Záruba.

Právě na výhradách památkářů ztroskotal před 20 lety záměr postavit na Ulrichově náměstí pomník, který zachycoval Ulricha sedícího za psacím stolem. Socha měla být na vysokém sloupu, lidé by ji sledovali z trojice dalekohledů. Památkáři návrh zamítli, pomník by podle nich narušil architektonicky ucelený prostor náměstí.

V roce 2010 radnice pořídila Ulrichovi sochu a umístila ji na náměstí Svobody. Socha sedícího starosty od sochaře Stanislava Hanzíka ale byla podle veřejnosti i odborníků nepovedená výtvarně i kvalitou provedení. Radnice proto dílo v roce 2011 nechala odvézt do veřejnosti nepřístupného areálu Technických služeb na letišti.

"Sochu by si v březnu mělo převzít Muzeum východních Čech. Umístí ji do svého depozitáře. Muzeu k tomu vyhledáváme i podklady k tvorbě pomníku a k tehdejší soutěži," uvedl Záruba.

František Ulrich stál v čele radnice v letech 1895 až 1929. Město za jeho éry dostalo po zboření hradecké pevnosti moderní vzhled a zažilo zásadní rozvoj. Získalo například železniční a silniční spojení a regulaci Labe a Orlice. Do města Ulrich pozval významné architekty Jana Kotěru a Josefa Gočára. Hradci Králové se v té době začalo říkat salon republiky.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto MMHK

Štítky ČR, správa, výtvarné, Hradec Králové, Ulrich

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hradec Králové chce na třetí pokus pořídit pomník bývalého starosty Ulricha  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.