Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Královéhradecký útulek pro zvířata budou od 1. února provozovat Městské lesy

Útulek pro opuštěná zvířata v Hradci Králové bude od 1. února provozovat městská společnost Městské lesy Hradec Králové. Završí se tím více než rok trvající snaha města změnit provozování útulku po té, co se v něm na podzim 2022 objevilo podezření na špatné zacházení se zvířaty. Městské lesy si nyní útulek přebírají od Technických služeb.

Radnice loni v březnu vypsala na provozovatele útulku výběrové řízení, které ale v září zrušila. Místo vypsání nového výběrového řízení radní v říjnu rozhodli, že útulek budou provozovat Městské lesy. Lesníci od roku 2020 provozují i městský kemp Stříbrný rybník.

"Městské lesy již mají pro útulek připravený personál. Budou to dva pracovníci městských lesů a jeden pracovník do rezervy. Zajistí psy i kočky, připravenou mají i službu veterináře, zbývá dořešit jen kastrační program," řekl náměstek primátorky Miroslav Hloušek (ODS).

Dotace města na provoz útulku klesne ze současných zhruba čtyř milionů korun ročně na 350 tisíc korun. Městské lesy však budou městu za pronajatý lesní majetek nadále platit snížené nájemné tak, jak bylo zavedené před lety v souvislosti s kůrovcovou kalamitou a epidemií covidu.

Městské lesy plánují dát útulku novou tvář a otevřít jej veřejnosti, plánují jej doplnit o takzvaný psí hotel. "Prioritou je zajištění kvalitní péče pro psy a kočky, případně jiná opuštěná zvířata. Chtěli bychom pravidelně pořádat dny otevřených dveří. Rádi bychom také spolupracovali s odborníky na problematická zvířata a s dobrovolnickými skupinami," uvedl dříve ředitel Městských lesů Milan Zerzán.

Případem možných pochybení v útulku se zabývala i policie, která věc předala magistrátnímu odboru přestupků. Charakter možného přestupku radnice nespecifikovala.

Útulek pro opuštěná zvířata hradecká radnice zřídila nákladem přes 20 milionů korun v roce 2008 nedaleko malšovického lesního hřbitova. Je v něm osm míst pro psy v karanténě a 48 pro psy ve volném chovu. Pro kočky v karanténě je vyhrazeno sedm míst a pro volný chov je to deset míst. Za 15 let prošlo útulkem téměř šest tisíc zvířat.

Městské lesy spravují 3700 hektarů lesů na jihovýchodním okraji Hradce. Lesy slouží hlavně k rekreaci, ročně je navštíví asi milion lidí. Městské lesy se zabývají i chovem ryb, těžbou štěrkopísku, prodejem palivového dřeva a zvěřiny. Podnik má přes 20 zaměstnanců a v roce 2022 vytvořil při tržbách 71 milionů korun zisk 1,3 milionu korun.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky ČR, správa, příroda, lesy, Hradec Králové, Městské lesy Hradec Králové

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Královéhradecký útulek pro zvířata budou od 1. února provozovat Městské lesy  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.