Počasí dnes25 °C, zítra25 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

V hradeckém kraji chystají koalici STAN, TOP 09 a HDK. Lídrem bude náměstek Cogan

Lídrem chystané koalice STAN, TOP 09, Hradeckého demokratického klubu (HDK) a strany LES pro podzimní krajské volby v Královéhradeckém kraji by měl být náměstek hejtmana pro ekonomiku Rudolf Cogan (STAN). Rozhodl o tom krajský sněm hnutí STAN.

STAN si kromě Cogana na volebním sněmu v prosinci zvolila i další své kandidáty na místa, která hnutí STAN připadnou na koaliční kandidátce. Na předpokládaném čtvrtém místě koaliční kandidátky by za STAN měl kandidovat starosta Tetína na Jičínsku Matěj Hlavatý. Na dalších místech by za STAN měli figurovat předseda hradecké STAN Pavel Bartoš a starosta Chlumce nad Cidlinou Vladan Kárník.

Hnutí STAN bylo v hradeckém kraji při volbách v roce 2020 součástí vítězné koalice s ODS a Východočechy. "Měli jsme zájem na pokračování koalice, ale ODS dala přednost koalici s KDU-ČSL a Východočechy. To jsme respektovali a začali jednat s TOP 09 a HDK," uvedl Sazeček.

STAN s novými koaličními partnery podle něj za realistický volební zisk považuje přibližně 15 procent hlasů a zisk až sedmi mandátů v pětačtyřicetičlenném krajském zastupitelstvu.

Při minulých volbách vítězná koalice ODS, STAN a Východočeši získala za 23,5 procenta hlasů 12 mandátů, z nichž tři místa obsadili nominanti hnutí STAN. Koalice Spojenci pro Královéhradecký kraj, která byla složená z TOP 09, HDK a LES, získala před čtyřmi lety čtyři mandáty.

Královéhradecký kraj vede od posledních voleb koalice čtyř subjektů, koalice ODS, STAN a Východočeši, dále Piráti, Koalice pro Královéhradecký kraj (KDU-ČSL, VPM, Nestraníci) a Spojenci pro Královéhradecký kraj. V 45členném zastupitelstvu má většinu 27 hlasů. V opozici jsou hnutí ANO, koalice ČSSD a Zelených, SPD.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto STAN

Štítky ČR, volby, STAN, TOP 09, kraje, Královéhradecký

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Evžen Zvolánek

A korytáři už se šikují!

Čtvrtek, 11. ledna 2024, 17:51Odpovědět

V hradeckém kraji chystají koalici STAN, TOP 09 a HDK. Lídrem bude náměstek Cogan  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.