Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Lidé zbytečně kvůli labutím blokují tísňovou linku strážníků

Lidé jako každý rok zbytečně vytáčí linku městské policie, aby upozornili na přimrzlé labutě na zamrzlých vodních plochách. Strážníci jim pořád dokola říkají to samé, labutě nemůžou přimrznout.

Strážníci opět přijímají oznámení na údajně přimrzlé labutě k ledové vodní hladině. Bez ostychu můžeme v tomto případě použít i legendární filmovou hlášku, která celou problematiku celkem jasně vysvětluje: „Jednou provždy, nepřimrzají.“

Labuť velká je náš největší vrubozobý vodní pták. V zimním období se páry i s mláďaty stahují k tekoucím vodám z důvodu přístupu k potravě. Pokud se v blízkosti nachází zamrzlá ledová plocha, nepohrdnou malým odpočinkem na ní.

"Zdravá labuť nepřimrzne a za necelých 30 let odchytů se s tím strážníci ani nesetkali. Příroda to dobře zařídila a labutě si poradí i v mrazech. Pokud byste jim přeci jen chtěli dopřát, můžete labutím nabídnout něco k snědku, co jim dodá energii. Pečivo sice představuje snadný zdroj energie, ale není příliš vhodné. Ideální jsou obiloviny, ve slupce vařené brambory, odřezky nebo slupky ze zeleniny nebo speciální granule pro vodní vrubozobé ptáky.," uvedla v tiskové zprávě mluvčí pardubických strážníků Lucie Klementová. Důležité je také dodržovat pravidlo, že pokud se už v místě vyskytuje větší množství krmiva, tak další nepřihazujte. Škodí to ptactvu i vodě.

Ohodnoť článek

Foto Městská policie Pardubice

Štítky labutě, mráz, strážník, městská policie, ČR

Lidé zbytečně kvůli labutím blokují tísňovou linku strážníků  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.