Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

ROK 2023: Přehled nejdůležitějších témat Královéhradeckého kraje. Dopravní systém, stadion i lávka

Rok 2023 přinesl celou řadu důležitých témat. V Hradci Králové dostal novou lávku přes Labe, nový systém řízení dopravy i fotbalový stadion. Řešila se malba nahé ženy na mostě u nemocnice, zrušení poštovních poboček i stavba nových dálnic. Podívejte se na nejdůležitější témata minulého roku ve stručném přehledu.

LEDEN 2023

Světový pohár a Olympiáda dětí a mládeže 

Během ledna se v Krkonoších konala hned celá řada závodů. Největší akcí byl světový pohár v alpském lyžování žen, který se do Královéhradeckého kraje vrátil po čtyřech letech. Šlo o náhradní zrušené závody v Zábřehu. Na startu se objevila například americká lyžařka Michaela Shiffrin nebo česká legenda Martina Dubovská. 

Shiffrinové útok na rekordní 86. výhru ve Špindlerově Mlýně o šest setin nevyšel

Mikaela Shiffrinová se ve druhém slalomu ve Špindlerově Mlýně vyrovnání rekordu Ingemara Stenmarka v počtu vítězství v seriálu nedočkala. Hvězdná americká lyžařka dnes těsně prohrála s Němkou Lenou Dürrovou, i druhé místo ale Shiffrinové stačilo,...

Světový pohár prakticky plynule navazoval na jubilejní 20. ročník Olympiády dětí a mládeže, kterou hostil Královéhradecký kraj. Ve Špindlerově Mlýně, Trutnově, Vrchlabí a Nové Pace závodilo celkem 1700 lyžařů. Nejsilnějším krajem se nakonec stal právě Královéhradecký. Jeho reprezentanti se účastnili celkem 67 závodů. Z nich se podařilo získat deset zlatých 13 stříbrných a 8 bronzových medailí. 

OBRAZEM: V Královéhradeckém kraji skončila Olympiáda dětí a mládeže. Nejvíce medailí mají domácí

V Královéhradeckém kraji skončil 20. ročník Olympiády dětí a mládeže, které se letos účastnilo zhruba 1700 sportovců. Pětidenní program byl ukončen slavnostním ceremoniálem ve Špindlerově Mlýně. Nejvíc medailí získal Královéhradecký kraj.

Příprava nového územního plánu v Hradci Králové 

Během ledna udělal Hradec Králové krok k novému územnímu plánu. Po posledním veřejném projednání se do finále blíží jeho úpravy. Následovat bude další veřejné projednání. Město věří, že se nový územní plán podaří zpracovat do dvou let.  

Nový územní plán v Hradci Králové do dvou let. Bude regulovat přestavbu chat na rodinné domy

Do dvou let by mohl mít Hradec Králové nový územní plán. V současné době se řídí tím, který schválilo vedení města před 23 lety. Podle vedení města se podařilo výrazně pokročit, aby se během prázdnin stihl veřejně projednat. Bude například...

Současný územní plán vznikl před 23 lety. Není tak divu, že nestačí držet krok s potřebami města. Kvůli němu město například nemůže regulovat nebo omezovat přestavbu chat na rodinné domy. Dokončením plánu byl pověřen zastupitel Adam Záruba.

Dokončení územního plánu v Hradci Králové dostal na starosti zastupitel Adam Záruba

Zastupitelé rozhodli o obsazení funkce takzvaného určeného zastupitele. Stal se jim Adam Záruba (Změna pro Hradec). Jeho hlavním úkolem bude spolupracovat s oborem hlavního architekta a pracovat na dokončení územního plánu.

Prezidentské volby 

Ačkoliv šlo o volbu prezidenta republiky, téma v Královéhradeckém kraji rezonovalo výrazně. První i druhé kolo v regionu vyhrál Petr Pavel. Například v Hradci Králové za sebou nechal Andreje Babiše o 20 procentuálních bodů.  

Druhé kolo prezidentských voleb v Královéhradeckém kraji vyhrál Petr Pavel. Například v Hradci Králové za sebou nechal Andreje Babiše o 20 procent. Budoucí prezident v našem regionu vyhrál i první kolo.

Podporu generálovi Petru Pavlovi vyslovilo i několik regionálních politiků. Do druhého kola ho podpořil například hejtman Martin Červíček (ODS). Výsledky druhého kola prezidentských voleb si na svých sociálních sítích pochvalovala i primátorka Hradce Králové Pavlína Springerová (HDK). 

Čas vykopávat příkopy minul, je čas příkopy zasypat, komentuje volby primátorka Springerová

Včera odpoledne se Česká republika dozvěděla jméno nového prezidenta. Stane se jím Petr Pavel, který v druhém kole voleb porazil Andreje Babiše o 16 procentuálních bodů. Jeho podporu už před volbami vyslovil například hejtman Královéhradeckého...

Priority vedení města do roku 2023 

Hradecká Drbna vydala i tradiční pokračování Politické koridy, ve které dostávají prostor vyjádřit se všechny zastupitelské kluby. Posledním tématem byla především budoucnost Hradce Králové. Někteří zastupitelé však odmítli odpovědět.  

Drbny článek hledá neshody ve vedení města, tvrdí někteří zastupitelé. Odmítají odpovídat sami za sebe

Další vydání Politické koridy bude netradiční. Pravidelně se našim čtenářům snažíme poskytnout názory jednotlivých zastupitelských klubů. V současné době je to náročnější. Některé kluby nové vládnoucí koalice odmítli odpovídat sami za sebe....

ÚNOR 2023

Zdražení největších investičních akcí města 

Během ledna došlo ke zdražení dvou největších projektů Hradce Králové. Už podruhé dodavatel zvýšil cenu nového fotbalového stadionu. Ta se zvedla o 20 milionů korun. Původně měla aréna stát 568 milionů korun bez daně. Nyní za ní město zaplatí 650 milionů.  

Za fotbalový stadion zaplatí Hradec Králové o dalších 20 milionů navíc

Stavba fotbalového stadionu v Hradci Králové by měla zdražit o dalších 16,2 milionu korun na 650 milionů korun bez daně. Původně měla aréna stát 568 milionů korun bez daně. Cena se zatím zvyšovala třikrát. Důvodem čtvrtého zvýšení ceny jsou...

Dosavadní největší navýšení ceny v částce 59 milionů korun zastupitelé schválili loni v červnu. Důvodem byl růst cen stavebních materiálů a dalších vstupů a zadání dalších prací městem. Stavbaři tak proti původním plánům zboří starou východní tribunu a postaví místo ní parkoviště. 

ANKETA: Vyplatí se stavba nové fotbalové arény v Hradci Králové za 650 milionů?

Tento týden vedení Hradce Králové přiznalo, že dojde k dalšímu zdražení nového fotbalového stadionu. Radnice bude muset doplatit 16,2 milionu korun a konečná cenovka se tak vyšplhala na 650 milionů korun. Od podpisu smlouvy dodavatel změnil cenu...

Další peníze musí město zaplatit i za lávku přes Labe u Aldisu, která se otevře ve čtvrtek. Dodavatel ji zdražil o šest milionů korun. Konečná cenovka se vyšplhala na 175 milionů. Lávka měří 103 metrů a za jeden její metr radnice zaplatí kolem 1,7 milionu korun.  

Lávka u hradeckého Aldisu bude ještě dražší, než se čekalo

Lávka pro pěší a cyklisty přes Labe v Hradci Králové zdraží o dalších téměř šest milionů korun na celkových 175 milionů korun včetně DPH. Se stavbou lávky o délce 103 metrů město začalo v září 2021 a veřejnosti se otevře 2. března.

BŘEZEN 2023

Hradec Králové dostal novou lávku přes Labe 

Hned na začátku měsíce se otevřela nová lávka přes řeku Labe v lokalitě Aldis. Konečná cenovka se vyšplhala na 175 milionů korun. Taková částka se zdá některým zastupitelům i veřejnosti příliš vysoká. Ve skutečnosti jde o nejdražší lávku pro pěší a cyklisty v České republice.  

Hradecká radnice dnes otevřela novou lávku přes Labe u Aldisu. Stála 175 milionů korun

Hradec Králové dnes odpoledne oficiálně otevřel lávku pro pěší a cyklisty přes řeku Labe v lokalitě Aldis. Její cena se nakonec vyšplhala na 175 milionů korun a stala se tak největší dokončenou investicí za poslední roky. Město si od nové...

Hned po otevření se objevilo několik komplikací, se kterými se nepočítalo. Tou největší byla zimní údržba. V mrazu totiž lávka klouže, ale k jejímu úklidu nejde použít klasický posypový materiál.  

Nová lávka přes Labe v Hradci může klouzat, město na ni dalo varovné cedule

Nedávno otevřená lávka pro pěší a cyklisty přes Labe v Hradci Králové může klouzat. Technické služby na lávku dočasně daly informační cedule s nápisem "Pozor kluzký povrch".

Začátkem měsíce byla lávka přes řeku velkým tématem a na sociálních sítích se neřešilo prakticky nic jiného. Z ankety, kterou Hradecká Drbna zveřejnila po jejím otevření je evidentní, že většina lidí ji považuje za zbytečnou. Alespoň za tuto cenu.

ANKETA: Vyplatila se nová lávka za 175 milionu korun? Jak se vám líbí?

Tento týden se oficiálně otevřela nová lávka přes Labe u Aldisu v Hradci Králové. Město za ní nakonec zaplatilo celkem 175 milionů korun. Za daleko nižší částku se například Královéhradeckému kraji podařilo postavit několik silničních mostů....

Malba nahé ženy na mostě u soutoku  

O předražené lávce se přestalo mluvit ve chvíli, kdy se na mostě u soutoku Labe a Orlice nedaleko Fakultní nemocnice Hradec Králové objevila malba nahé ženy. Tu namaloval umělec JWMindStrike. V rozhovoru pro Hradeckou Drbnu se přiznal, že podobných maleb má po celé České republice zhruba 180. 

Kontroverzní malba nahé ženy budí emoce. Dokumentuji obsah sociálních sítí, říká její autor

Tento týden se u soutoku řek Labe a Orlice v Hradci Králové objevila nová malba nahé ženy. Na most kousek od Fakultní nemocnice Hradec Králové ji namaloval umělec JWMindStrike, který stojí i za nedávnou malbou herečky z filmu pro dospělé v...

Ačkoliv se našlo několik odpůrců většině se malba líbila. Kladně se dokonce vyjádřilo i Ředitelství silnic a dálnic, kterému most patří. Malbu se tam rozhodli nechat a jejího autora nepopotahovat. Kladně se k novému dílu vyjádřili i někteří zastupitelé města.  

POLITICKÁ KORIDA: Zastupitelé se vyjadřují k malbě nahé ženy na mostu v Hradci Králové

V posledních dnech se v Hradci Králové mluví o nové malbě nahé ženy na mostu nedaleko soutoku Labe a Orlice. Autorem je pražský umělec JWMindStrike. Ačkoliv malba vznikla nelegálně, na majetku Ředitelství silnic a dálnic, setkala se s pochopením....

DUBEN 2023

Česká pošta se rozhodla zrušit polovinu poboček v Hradci Králové  

Na přelomu března a dubna Česká pošta zveřejnila seznam rušených poboček. V Hradci Králové jich chtěla zavřít rovnou polovinu. Místním ani vedení města se toto rozhodnutí nelíbilo. Většina lidí kritizovala způsob, kterým se zástupci České pošty rozhodli.  

PŘEHLED: Česká pošta zruší v Hradci Králové sedm poboček. Vedení města je proti

Česká pošta dnes zveřejnila seznam 300 poboček, které zruší k polovině roku. V Královéhradeckém kraji jich bude 16, přímo v Hradci Králové sedm. Rušené pobočky pošta vybírala podle návštěvnosti klientů nebo podle počtu uskutečněných transakcí....

V Hradci na sídlišti končí všechny tři pošty, město je proti

Největší panelové sídliště v Hradci Králové na Moravském Předměstí s téměř 30.000 obyvateli bude od 1. července bez pošty. Zatím na něm jsou v provozu tři pošty a všechny by měly skončit, vyplývá ze seznamu zrušených pošt.

Zhruba o 14 dní později uspořádalo město narychlo svolanou tiskovou konferenci, kde primátorka města představila výsledky jednání mezi městem a zástupci České pošty. Radnici se nakonec podařilo zachovat poštu na největším sídlišti Moravské Předměstí. 

Hradec Králové vyjednal zachování pošty na největším sídlišti Moravské Předměstí

V Hradci Králové na největším sídlišti Moravské Předměstí bude zachována jedna pobočka České pošty. Původně měla být s dalšími dvěma pobočkami na sídlišti zrušena. Dnes odpoledne se na tom dohodla primátorka Pavlína Springerová (Hradecký...

Radnice spustila inteligentní systém řízení dopravy  

Na začátku dubna radnice spustila část inteligentního systému, který má zlepšit plynulost a bezpečnost dopravy ve městě. Od dubna už začalo fungovat monitorování jízdy na červenou.  

Hradec Králové spustil inteligentní systém řízení dopravy za 317 milionů

Hradec Králové o víkendu spustil systém inteligentního řízení dopravy, který by měl zlepšit plynulost a bezpečnost dopravy ve městě. Současně začalo fungovat monitorování jízdy na červenou. Monitoring měření rychlosti trvá již od zahájení...

Kompletně v provozu je inteligentní systém teprve od včerejška. Bude hlídat jízdu na červenou, rychlost, pouštět sanitky i vozy MHD. Nové řízení dopravy je na 34 křižovatkách.  

Nohu z plynu, radary začnou od zítřka hlídat v Hradci i rychlost

Po necelých dvou letech od zahájení prací přechází od května do ostrého provozu inteligentní dopravní systém (IDS). Bude hlídat jízdu na červenou, rychlost i pouštět sanitky a hasiče. 

KVĚTEN 2023

Ostré fungovaní systému řízení dopravy  

Už měsíc v Hradci Králové funguje Inteligentní systém řízení dopravy. Po jeho ostrém zpuštění 1. května měla být doprava plynulejší a bezpečnější. Kromě preference MHD spojů a některých vozů IZS jsou v provozu i nové radary. Jen za první tři týdny na radnici přišlo osm tisíc záznamů o překročení maximální povolené rychlosti.  

Nohu z plynu, radary začnou od zítřka hlídat v Hradci i rychlost

Po necelých dvou letech od zahájení prací přechází od května do ostrého provozu inteligentní dopravní systém (IDS). Bude hlídat jízdu na červenou, rychlost i pouštět sanitky a hasiče. 

V současné době se nejvíce řeší, zda systém funguje tak, jak se očekávalo. Hradecká Drbna se zeptala řidičů. Více než 75 procent čtenářů odpovědělo, že se jim zdá situace ještě horší. Sedm procent dotázaných si změny vůbec nevšimlo.  

ANKETA: Podle řidičů inteligentní systém dopravu v Hradci Králové nezlepšil

Od začátku měsíce v Hradci Králové funguje Inteligentní systém řízení dopravy. Po jeho zprovoznění měla být doprava městem plynulejší a bezpečnější. Úkolem systému bylo předcházet zbytečnému čekání na křižovatkách, měl přednostně pouštět vozy MHD...

Podmínky pro instalaci, smlouvy i samotný rozsah systému připravilo ještě minulé vedení města. V rámci pravidelné Politické koridy dostali zástupci současných zastupitelských klubů možnost se k fungování systému vyjádřit. Někteří ho komentovali s rozpaky, jiní s ambicemi ho zlepšit.  

POLITICKÁ KORIDA: Jak vedení města hodnotí inteligentní systém řízení dopravy v Hradci Králové?

Od začátku května funguje v plném provozu Inteligentní systém řízení dopravy v Hradci Králové. Od jeho fungování si město slibovalo bezpečnější a také plynulejší dopravu. Semafory mají pouštět MHD i některé vozy IZS. Kromě toho funguje i několik...

Rozpad vládnoucí koalice  

Prakticky půl roku po komunálních volbách do městských zastupitelstev je Hradec Králové bez kompletního vedení. Široká pětikoalice nevydržela vnitřní politické i soukromé spory. Současná koalice vypověděla smlouvu a požadovala odchod radního a senátora Jana Holáska (Rozvíjíme Hradec). 

Hradec Králové je opět bez kompletního vedení. Koalice neustála politické a osobní spory

Zdálo by se, jako by byl Hradec Králové zakletý. Prakticky půl roku po posledních komunálních volbách je krajská metropole opět bez kompletního vedení města. Současná koalice se rozhodla vypovědět společnou smlouvu. Požaduje totiž, aby z městské...

Po pár dnech zástupci zbývajících čtyř zastupitelských klubů připravili novou smlouvu. Té se nakonec senátor rozhodl vyhovět. Hnutí Rozvíjíme Hradec podle něj oslovilo koaliční partnery a vyzvalo je k jednáním o udržení koalice. V případných jednáních bude hnutí navrhovat, aby byl radním za Rozvíjíme Hradec zastupitel Petr Nebeský a Ilona Dvořáková, která je náměstkyní primátorky, již nebyla zástupkyní Rozvíjíme Hradec v orgánech města. 

Senátor Holásek se vzdal v Hradci radního, jeho hnutí už není v koalici

Lídr hnutí Rozvíjíme Hradec a senátor Jan Holásek odstoupil z funkce radního města Hradec Králové a z pozice předsedy výboru hradeckého zastupitelstva pro územní plánování, rozvoj a investice města.

ČERVENEC 2023

Největším tématem se stal fotbalový stadion  

Tématem číslo jedna v Hradci Králové je bezesporu dokončení fotbalového stadionu. Zhotovitel nestíhá, a i po několika odložených termínech není stále jisté, zda se první zápas pod lízátky stihne uskutečnit. Pomoci by mohla dohoda, kterou bude dnes odpoledne projednávat zastupitelstvo.  

První zápas na dokončovaném hradeckém stadionu umožní dohoda se zhotovitelem

Vedení Hradce Králové našlo řešení, které by 5. srpna umožnilo odehrání prvního soutěžního zápasu FC Hradec Králové na dokončovaném multifunkčním fotbalovém stadionu. Odehrání prvoligového zápasu s Dynamem České Budějovice by měla umožnit dohoda...

Termín dokončení fotbalového stadion zhotovitel několikrát posunul. Ke kolaudacím se stadion dostal až v polovině července. A i proto se hovořilo o předání 31. července. Jak už je dnes jasné, ani tento termín se nepodařilo dodržet. Nad prvním zápasem tak stále visí otazník. Pokud by se k dohodě nepodařilo dospět, Hradec Králové bude muset první část sezony odehrát v azylu.  

Hradec Králové by si měl fotbalový stadion převzít s měsíčním zpožděním

Město Hradec Králové by si nový fotbalový stadion mělo od stavebních firem převzít 31. července. Následně 5. srpna by na něm městský prvoligový klub FC Hradec Králové měl sehrát první mistrovský zápas. Zpoždění předání stadionu tak oproti termínu...

Co však podle radnice ohroženo není, je oficiální otevření fotbalové arény. To by se mělo konat v neděli 3. října. Radnice připravila několik koncertů i fotbalových zápasů. Chce přilákat širokou veřejnost včetně rodin s dětmi.  

Na slavnostním otevření fotbalové arény vystoupí Monkey Business. Bude i lasershow

Nový fotbalový stadion v Hradci Králové se veřejnosti otevře v neděli 3. září. Podle vedení města by mělo jít o celodenní akci, která bude lákat nejen fanoušky hradeckého fotbalu. V plánu jsou ukázky několika desítek sportů, kulturní program i...

Pozornost na sebe strhla parta pěti kamarádů  

Velkou pozornost na sebe strhla parta pěti kamarádů z Vrchlabí. Ta vzala své děti a vyrazili čtyřmi osobními vozy Matiz kolem hranic České republiky. Do svého rodného Vrchlabí se vrátili po devíti dnech cesty. Cílem bylo ukázat dětem skutečné zážitky, které nenajdou na obrazovkách svých telefonů.  

Výprava Matizem kolem republiky dojela do cíle. Po cestě museli za tisícovku koupit nové auto

Parta čtyř dospěláků, šesti dětí a čtyř osobních vozidel Matiz známá jako projekt Matizem kolem republiky je zpět v cíli. Jejich hlavní myšlenkou bylo 20 let starými auty objet hranice České republiky, což se jim povedlo. Během cesty museli řešit...

Jeden z členů výletu Hradecké Drbně přiznal, že už se v hlavě rodí nápad na další z výletů. Podle Tomáše je třeba vymyslet něco netradičního.  

SRPEN 2023

Fotbalový stadion v Hradci Králové  

Zaručeně největším tématem během srpna byl fotbalový stadion v Hradci Králové. Jeho fotbalová část se stihla zkolaudovat těsně před prvním zápasem, který se hrál v sobotu 5. srpna. Hráči svým fanouškům nadělili dárek v podobě výhry 5:1 nad Českými Budějovicemi. Organizátory však v první polovině zápasu potrápil i výpadek elektřiny. Ten dal stopku předzápasovému programu. 

Hradec Králové má za sebou historicky první zápas na nedokončeném stadionu v Malšovicích. Utkání Votroků a Dynama nakonec skončilo za stavu 5:1. Skvělou atmosféru v hledišti kazilo hráčům pouze počasí, které s nimi nemělo slitování. Organizátory...

Vstupenky na toto utkání se klubu podařilo vyprodat za dvě hodiny. Podívejte se, jaká na novém stadionu vládla nálada a atmosféra. 

OBRAZEM: Hradec Králové zažil první fotbalový zápas v nové aréně. Podívejte se, jaká byla atmosféra

Ačkoliv není nový fotbalový stadion v Hradci Králové kompletně dokončený, hostil historicky první zápas mezi domácími Votroky a Dynamem z Českých Budějovic. Vstupenky na toto utkání se klubu podařilo vyprodat za dvě hodiny. Podívejte se, jaká na...

V současné době jsou v plném proudu přípravy na slavnostní otevření fotbalové arény, které je v plánu na neděli 3. září. V rámci celodenního programu vystoupí Xindl X nebo Monkey Bussines. Na programu je také unikátní laserová a dronová show.  

V roce 1997 se starý stadion v Hradci Králové proměnil ve vodní nádrž. Lidé se tam chodili koupat

Dnes už má Hradec Králové nový fotbalový stadion, na který čekal dlouhých 15 let. Ten starý přečkal dokonce i ničivé povodně v roce 1997. Po několikadenních deštích se protrhla hráz na Orlici a voda zaplavila kompletně celý fotbalový stadion....

Stavbu stadionu mají na starosti tři společnosti: Strabag, Geosan Group a D&D Elektromont. Kromě nich má na samotný proces vliv i společnost Arcadis Czech Republic, která se stala správcem stavby multifunkčního fotbalového stadionu. Původní dohoda? 568 milionů korun a předání stavby dva roky od podpisu smlouvy. To se nakonec nepovedlo. I proto čtenáři Hradecké Drbny práci dodavatelských společností hodnotili.  

ANKETA: Jak hodnotíte práci firem, které staví fotbalový stadion v Hradci Králové?

Nová fotbalová aréna má za sebou první fotbalový zápas, hotová však stále není. Stavbu stadionu mají na starosti tři společnosti: Strabag, Geosan Group a D&D Elektromont. Kromě nich má na samotný proces vliv i společnost Arcadis Czech Republic,...

ZÁŘÍ 2023

Oficiální otevření nového fotbalového stadionu 

Na začátku září se oficiálně otevřel nový fotbalový stadion v Hradci Králové. Tedy alespoň jeho fotbalová část, která se podařila zkolaudovat. Veřejnost si mohla prohlédnout například šatny, mix zónu, VIP tribunu, část hrací plochy nebo sektor hostů. Celý den se nesl v duchu dne otevřených dveří a doplnilo ho i několik hudebních vystoupení. Na hlavním podiu vedle stadionu vystoupila například skupina Monkey Business nebo písničkář Xindl X. 

Dneškem končí přes 15 let dlouhé čekání na nový fotbalový stadion v Hradci Králové. Ten vyrostl na místě původního z roku 1996. Zástupci radnice společně s vedením klubu na dnešek připravili bohatý program. Útroby stadionu si veřejnost mohla...

A i po otevření byl stadion (a fotbal všeobecně) tématem číslo jedna. FC Hradec Králové se rozhodlo odvolat trenéra Josefa Webera. Nahradil ho Václav Kotala. Weber se stal prvním odvolaným koučem ve fotbalové lize. 

Weber je prvním odvolaným koučem ve fotbalové lize. V Hradci ho nahradí Kotal

U fotbalistů Hradce Králové skončil Jozef Weber a stal se prvním odvolaným trenérem v nové sezoně nejvyšší soutěže. Jeho nástupcem klub jmenoval sedmdesátiletého Václava Kotala. "Votroci" o tom informovali na svém webu, délku smlouvy neuvedli....

Kromě toho měl během září premiéru i nový dokument Pod LÍZÁTKY, který mapoval více než dvouletou stavbu fotbalového stadionu. Promítal se na velkých LED obrazovkách přímo na stadionu před zápasem.  

Před fotbalovým utkání v Hradci uvidí fanoušci dokument POD LÍZÁTKY

Fanoušky čeká v neděli před fotbalem speciální předzápasový program. Přímo na stadionu uvidí premiéru unikátního dokumentu POD LÍZÁTKY, který jim přiblíží, jak se stavěl hradecký sen, nová fotbalová aréna.

Boj o malé letiště v Jičíně  

Hradecká Drbna se věnovala i boji o malé letiště v Jičíně. To patří státu, ale dlouhá léta ho provozuje tamní aeroklub. Do hry však vstoupila největší letecká škola, která by o provozování měla zájem. Místní proti tomu sepsali petici. Bojí se většího letového provozu a také nočního létání.  

Jičín bojuje za místní aeroklub. Z tamního letiště ho chce vystrnadit velká letecká škola

Lidé z jičínské radnice, obyvatelé města i piloti z tamního aeroklubu se pustili do boje proti velké letecké škole, chce obsadit letiště v Jičíně. To patří státu a do výběrového řízení na nového provozovatele se přihlásila letecká škola Flying...

Hradecká Drbna proto oslovila zájemce o provozování letiště, aby zjistila, jaké plány s areálem má. Zástupci letecké školy potvrdili, že nejsou některé obavy na místě. Letiště totiž není certifikované na noční lety. A takové povolení může udělat pouze ministerstvo.  

 

Noční létání ve hře není, hájí se zájemce o provozování letiště v Jičíně. Proti petici se ohradil

V posledních dnech se v Jičíně rozhořel boj o provozovatele tamního letiště. To patří státu a dlouhá léta ho zdarma provozuje aeroklub. Do nového výběrového řízení se nyní přihlásila i jedna z největších leteckých škol v České republice. Ta má v...

ŘÍJEN 2023

Doprava v Hradci Králové 

Začít u piva mluvit o dopravě v Hradci Králové, zcela jistě se diskuse zvrhne směrem ke Gočárově třídě a novému inteligentnímu systému řízení dopravy. Hradecká Drbna se svých čtenářů zeptala, jak hodnotí dopravu v krajské metropoli. Většina z nich ji hodnotí jako nedostatečnou. 

Většina řidičů dopravu v Hradci Králové hodnotí jako nedostatečnou. Kritizují Gočárovku i nové semafory

Začít u piva mluvit o dopravě v Hradci Králové, zcela jistě se diskuse zvrhne směrem ke Gočárově třídě a novému inteligentnímu systému řízení dopravy. Hradecká Drbna se svých čtenářů zeptala, jak hodnotí dopravu v krajské metropoli. Většina z...

Jak silničáři avizovali, tak také učinili. V centru Hradce Králové u vily Anička přibylo dneska ráno dopravní omezení, které tady bude na pár dní komplikovat provoz a řidiči se v době dopravní špičky musí připravit na kolony. 

ANKETA: Zaskočily vás kolony v centru Hradce Králové?

Dalo se to čekat a potvrdilo se to. V centru Hradce Králové u vily Anička se tvoří v dopravní špičce ve všech směrech kolony. Důvodem je pokládka nového asfaltu. Řidiči se musí obrnit do neděle.

Nové dálnice kolem Hradce Králové 

Ředitelství silnic a dálnic získalo nepravomocné stavební povolení k dalšímu úseku dálnice D35, která má spojit Hradec Králové a Jičín. Tentokrát jde o úsek od Sadové po dálniční křižovatku v Plotištích. Pokud půjde vše podle plánu, stavba 7,5 kilometru dlouhého úseku by mohla začít.   

Úsek dálnice ze Sadové do Hradce má nepravomocné povolení. Stavba by mohla začít v příštím roce

Ředitelství silnic a dálnic získalo nepravomocné stavební povolení k dalšímu úseku dálnice D35, která má spojit Hradec Králové a Jičín. Tentokrát jde o úsek od Sadové po dálniční křižovatku v Plotištích. Pokud půjde vše podle plánu, stavba 7,5...

Ředitelství silnic a dálnic předalo stavebním firmám staveniště budoucího úseku dálnice D35 Hořice - Sadová. Slavnostní zahájení stavby je naplánováno na 7. listopadu. 

Silničáři předali stavebním firmám staveniště úseku dálnice D35 Hořice - Sadová

Ředitelství silnic a dálnic předalo stavebním firmám staveniště budoucího úseku dálnice D35 Hořice - Sadová. Slavnostní zahájení stavby je naplánováno na 7. listopadu.

LISTOPAD 2023

Pokrok ve stavbě a přípravě D35 

Tento měsíc se v Královéhradeckém kraji výrazně podařilo pokročit ve stavbě a přípravě nové dálnice D35, která má spojit velkou dálniční křižovatku u Hradce Králové a obec Úlibice kousek od Jičína. Ředitelství silnic a dálnic už na začátku listopadu začalo stavět 10,5 kilometru dlouhý úsek ze Sadové do Hradce Králové za 2,4 miliardy korun.  

Začala stavba prvního úseku D35 z Hradce Králové do Jičína. Jde o úsek ze Sadové do Hořic

Ředitelství silnic a dálnic začalo v úterý 7. listopadu stavět nový úsek dálnice D35 mezi Sadovou a Hořicemi. Úsek bude součástí dálnice, která do pěti let spojí Hradec Králové a Jičín. 10,5 kilometru nové dálnice vyjde na 2,4 miliardy korun.

Pokrok se státu povedlo udělat i na druhou stranu, a to od Sadové do Hradce Králové. V současné době se hledá společnost, která by 7,5 kilometru nové dálnice postavila. 

Stát začal hledat společnost, která postaví dálnici ze Sadové k dálniční křižovatce v Plotištích

Ředitelství silnic a dálnic začalo hledat společnost, která postaví další úsek dálnice D35. Jde o 7,5 kilometru dlouhý úsek ze Sadové k nové dálniční křižovatce v Plotištích u Hradce Králové. Stát předpokládá, že se cenovka nové trasy zastaví na...

V současné době jsou na trase archeologové a pyrotechnici. Nová dálnice totiž protíná historicky významné lokality, a to především v souvislosti s bitvou u Chlumu. Na některých místech dokonce probíhá pyrotechnický průzkum.  

Města v hradeckém kraji zdražují odpady  

Hradecká Drbna se tento měsíc věnovala i novým cenám, které nastavují některá města za svoz odpadů. V některých případech jde o zdražení v rámci procent, jinde si lidé připlatí prakticky dvojnásobek.  

Řada měst v Královéhradeckém kraji zdražuje poplatky za odpady. Někde si lidé připlatí až o polovinu

Řada měst v Královéhradeckém kraji už zveřejnila nové ceníky místních poplatků. Za odpady si budou muset lidé připlatit hned na několika místech. Některé radnice zůstávají na stejné výši nebo zdražují jen minimálně, jinde cena vyskočí o zhruba...

Konkrétně v Hradci Králové si lidé připlatí 200 korun ročně. Podle radnice je třeba ke zdražení přistoupit kvůli zvyšování kvality služeb i inflaci. Nově budou lidé platit 800 korun na rok. Senioři i děti zaplatí polovinu. 

Ohodnoť článek

Foto redakce

Štítky Hradec Králové, Královéhradecký kraj, Česko, lávka, fotbalový stadion, doprava, radnice, Drbna.cz, fotbal

ROK 2023: Přehled nejdůležitějších témat Královéhradeckého kraje. Dopravní systém, stadion i lávka  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.