Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Ministr Rakušan vyzval ke zrušení ohňostrojů. Některá města v kraji program rušit nechtějí

Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) vyzval starosty a starostky obcí v České republice, aby letos nepořádali silvestrovské ohňostroje. K omezení zábavní pyrotechniky vyzval i ostatní lidi. Podle jeho vyjádření to není vhodné ve vztahu k tragédii na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy. Některá města v Královéhradeckém kraji však odmítají program na poslední chvíli měnit.

Výzvu například nebudou respektovat v Trutnově. Radnice připravuje program v areálu Bojiště a místním návrat ohňostroje slíbila už loni. Podle včerejšího vyjádření radnice by nepořádání ohňostroje bylo pouze prázdným gestem. „Vhodnějším uctěním památky zesnulých obou tragických událostí by podle mě bylo, pokud bychom se alespoň na pár dní k sobě dokázali chovat o něco laskavěji a odložili nenávist,“ uvedl starosta Trutnova Michal Rosa (ODS) ve svém prohlášení, které zaslal novinářům.  

Podle jeho slova by lidé měli přijít na trutnovské Bojište s nadějí, že příští rok bude o něco lepší než ten letošní. Zároveň dodal, že i tam půjde vyjádřit soustrast. A to zapálením svíčky. „Zrušení ohňostroje není řešení a jsem rád, že tuto filozofii s námi sdílí i řada dalších měst,“ dodal.  

Ke zrušení ohňostrojů vyzval ministr Rakušan veřejnost, města i obce ve středu. Využil k tomu svůj profil na sociální síti X. „Před pár dny jsme zažili dva násilné činy spojené se střelbou. To nejmenší, co můžeme udělat pro ty, koho se události bolestně dotkly, je nezvyšovat nervozitu a neprohlubovat trauma, které násilí zanechalo,“ uvedl.  

Naopak Náchod se rozhodl výzvu ministerstva respektovat. Vedení města se proto rozhodlo, že tradiční novoroční ohňostroj letos neuspořádá.  

„Náchod se tak připojí ke zmírnění napětí ve společnosti, která je po násilných činech před letošními vánočními svátky hluboce otřesena. V neposlední řadě tím chceme vyjádřit solidaritu rodinám všech obětí, zmíněné události se dotkly mnoha lidí a potažmo každého z nás,“ uvedlo město na svém webu.  

ANKETA: Souhlasíte s pořádáním soukromých ohňostrojů během Silvestra?

Celkem hlasovalo5907 čtenářů
 

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Vladimír Fišar

Štítky ohňostroj, Vít Rakušan, Trutnov, Česko, Královéhradecký kraj, Náchod, radnice, Michal Rosa, ODS, silvestr

Ministr Rakušan vyzval ke zrušení ohňostrojů. Některá města v kraji program rušit nechtějí  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.