Počasí dnes25 °C, zítra25 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Lavinové riziko v Krkonoších stouplo na druhý stupeň. V pátek má vzrůst na třetí

Lavinové nebezpečí v Krkonoších dnes po vydatném sněžení vzrostlo na druhý stupeň pětidílné mezinárodní stupnice. Druhý stupeň znamená mírné nebezpečí lavin, podmínky pro túry jsou převážně bezpečné. V pátek by mohlo vzrůst na třetí, uvedla dnes na webu Horská služba Krkonoše. Situace na horách při třetím stupni je označována za velmi zrádnou. Dosud v lavinových lokalitách v Krkonoších platil první, nejmírnější stupeň lavinového nebezpečí. Silný vítr dnes zastavil horní úsek lanovky na Sněžku.

Na hřebenech Krkonoš je 80 až 100 centimetrů sněhu. "Za posledních 24 hodin napadlo na hřebenech 20 až 25 cm sněhu. Více sněhu se ukládá na závětrných svazích, v odtrhových zónách a ve žlabech," uvedl Jan Doubek z horské služby.

Teplota na hřebenech hor zůstává pod nulou, meteorologové předpovídají další sněžení, které by mohlo být vytrvalé. "Sněhová pokrývka je pod novým sněhem velmi tvrdá a místy zledovatělá, mohou se vyskytnout laviny z nového sněhu a na závětrných svazích deskové laviny. Uvolnění laviny je možné hlavně při velkém dodatečném zatížení, výjimečně i při malém, a to zejména na strmých svazích. Možnost samovolného uvolnění velmi velkých lavin se nepředpokládá," uvedl Doubek.

Podle něj lze očekávat pouze laviny středních rozměrů, které se většinou zastaví ještě na svahu. "Tendence lavinového nebezpečí je stoupající," dodal Doubek.

Lavinovými lokalitami na české straně Krkonoš jsou Kotelní jámy, údolí Bílého Labe od Boudy u Bílého Labe, Kozí hřbety a Labský, Obří, Dlouhý a Modrý důl. Na polské straně to jsou Sněžné jámy, Kociol Lomniczki nebo Bialy Jar. Ročně v horách sjede několik desítek lavin, které však nezasahují obydlená místa, sjezdové tratě a přístupové cesty.

U hřebenové Luční boudy v nadmořské výšce 1415 metrů bylo ráno zataženo, mlha, čtyři stupně pod nulou, vítr dosahoval rychlosti přes 46 km/h a 90 centimetrů sněhu z toho 20 nového, uvedla horská služba.

Horní úsek lanovky na Sněžku zastavil silný vítr, dolní úsek z Růžové hory na Sněžku je v provozu. Lanovka může jezdit do rychlosti větru 60 km/h, uvedli na webu zástupci lanové dráhy. Podle dat z měřicí stanice Poštovny Anežka na vrcholu Sněžky měl vítr dnes ráno v nárazech rychlost okolo 110 kilometrů v hodině. Teplota na Sněžce k ránu klesla k minus čtyřem stupňů Celsia, pocitová teplota kvůli silnému větru byla výrazně nižší, a to kolem minus 16 stupňů Celsia.

První stupeň lavinového nebezpečí byl v Krkonoších poprvé v této zimní sezoně vyhlášen 26. listopadu. Lavinové nebezpečí v Krkonoších stouplo na druhý stupeň 3. prosince a opět kleslo na první stupeň 7. prosince.

Meteorologové na dnešek pro Královéhradecký kraj předpovídají zataženo s deštěm, nad 700 metrů nad mořem srážky sněhové. Na horách má sněžit vydatněji, může napadnout až čtvrt metru sněhu. Vítr má vát čerstvý, ojediněle s nárazy okolo 90 km/h.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto shire | Pixabay

Štítky ČR, rekreace, počasí, lavina, Krkonoše

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Lavinové riziko v Krkonoších stouplo na druhý stupeň. V pátek má vzrůst na třetí  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.