Počasí dnes25 °C, zítra25 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Noclehárnu v Trutnově denně využijí tři až čtyři lidé. Zájem je již od září

Služeb nové noclehárny v třicetitisícovém Trutnově, kterou radnice otevřela před dvěma týdny, každou noc využijí tři až čtyři lidé. Je to zhruba stejný počet nocležníků jako v bývalé noclehárně, která byla v nevyhovujících prostorách v domě s takzvanými holobyty v Horním Starém Městě na severním okraji města. ČTK to řekla ředitelka městské příspěvkové organizace Most k životu Monika Hillebrandová. Most k životu noclehárnu provozuje.

Letošní významnou změnou v provozu noclehárny je to, že je od září v celoročním provozu. Předtím fungovala vždy od 1. listopadu do konce března. "V severněji položeném Trutnově je po většinu roku chladněji. Potvrdilo se, že celoroční provoz noclehárny byl potřebný. Lidé bez domova u nás začali přespávat již od září a plynule přešli ze staré do nové noclehárny," řekla ředitelka městské příspěvkové organizace Most k životu Monika Hillebrandová.

Příchod mrazivého počasí v minulých dnech počet nocležníků podle ní nezvýšil. Zcela noví klienti se v nové noclehárně neobjevili. Za první tři měsíce letošního roku a v době od začátku září do konce listopadu služeb noclehárny využilo zhruba 30 různých lidí. "Například někdo u nás přespí dva dny, pak je několik dní u kamaráda, pak se k nám zase vrátí," uvedla ředitelka.

Novou noclehárnu město zřídilo nákladem 4,5 milionu korun v nevyužívaném objektu bývalých kanceláří naproti areálu policie ve čtvrti Horní Předměstí. Kapacita noclehárny zůstala 12 lůžek. Tvoří ji dvě ložnice, dvě koupelny, společenská místnost s kuchyňskou linkou. Cena za přespání činí 20 korun, otevřeno je od 19:00 do 07:00. Provoz finančně podporují město a Královéhradecký kraj.

Významným přínosem pro nocležníky je v nové noclehárně to, že sociální zařízení a sprchy mají jen pro sebe, zatímco v původní noclehárně je měli společné s obyvateli holobytů. Noclehárna je také v docházkové vzdálenosti od centra města a zároveň není v obytné zástavbě, kde by její provoz mohl rušit obyvatele Trutnova.

Noclehárna je podle radnice pro lidi žijící a ulici prvním místem, kde se mohou dostat do kontaktu se sociálními pracovníky. "Ti jim mohou pomoci vyřídit doklady, registrovat se na úřadu práce, zažádat o sociální dávky a pomoci s hledáním práce. Naším cílem je vrátit takové lidi co nejdříve do normálního života," uvedl místostarosta Tomáš Eichler (Piráti).

Hodnocení článku je 76 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto město Trutnov

Štítky ČR, sociální, správa, Trutnov, bezdomovci, noclehárna

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Noclehárnu v Trutnově denně využijí tři až čtyři lidé. Zájem je již od září  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.