Počasí dnes23 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Vojenská policie a NCOZ dnes zasahovala na několika místech. Včetně hradecké společnosti PORR

Vojenská policie a Národní centrála proti organizovanému zločinu (NCOZ) od rána zasahovaly na několika místech v ČR, například v Pardubicích a Hradci Králové. Kriminalisté z NCOZ se zaměřili na někdejšího primátora Pardubic Martina Charváta (ANO). Podle informací Radiožurnálu zásah souvisí s 19 lidmi podezřelými ze zjednání výhody při zadání veřejné zakázky a při veřejné soutěži a dražbě, ze zneužití pravomoci úřední osoby, podplacení nebo porušení povinnosti při správě cizího majetku. Do kauzy má být zapletena i společnost PORR s kancelářemi v Hradci Králové.

„Národní centrála proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (NCOZ) dnešního dne provádí souběžnou realizaci úkonů trestního řízení s Vojenskou policií. Úkony trestního řízení NCOZ se netýkají ani Ministerstva obrany ČR, ani Armády ČR. K úkonům Vojenské policie se vyjádřit nemůžeme," uvedl dopoledne na dotaz mluvčí NCOZ Jaroslav Ibehej. Doplnil, že kauzu spadající pod NCOZ dozoruje Okresní státní zastupitelství v Pardubicích. Více informací mluvčí zatím poskytovat nebude. Státní zastupitelství si vyžádalo dotazy k zásahu písemně.

"Mohu potvrdit, že dnes byla pověřeným orgánem Vojenské policie zahájena realizace zajišťovacích úkonů trestního řízení. Vzhledem k tomu, že je řízení neveřejné, nebudeme prozatím poskytovat další informace," uvedla ráno mluvčí Vojenské policie Barbora Bitalová.

Tajemník pardubického magistrátu Michal Zitko řekl, že policie od rána zasahuje v několika budovách městského úřadu. Zřejmě bude požadovat předání výpočetní techniky a písemné dokumenty. Bližší informace odmítl uvést, protože je vázán mlčenlivostí a nechce mařit vyšetřování. Současný pardubický primátor Jan Nadrchal (ANO) je spolu s náměstkem Jakubem Rychteckým (Žijeme Pardubice/SOCDEM) na zahraniční služební cestě a nemají o zásahu policie žádné bližší informace.

Společnost PORR je v Královéhradeckém kraji zainteresovaná například do stavby obchvatu v Nové Pace nebo Jaroměři. Zároveň jde o společnost, která podala námitky proti zadávacím podmínkám soutěže a hodnotícím kritériím v případě fotbalového stadionu v Hradci Králové.

V kauze může být zapletena i hradecká společnost PORR

Podle České televize (ČT) se vyšetřovatelé vedle Charváta zajímají o Helenu Dvořáčkovou (SPD), byla v minulosti náměstkyní primátora za hnutí ANO, lidi z městského Rozvojového fondu Pardubice a o současné vedení Pardubic.

Vedle prohlídky hlavní budovy pardubické radnice, kde sídlí odbor investic a kanceláře vedení města, se policisté podle ČT soustředili i na kanceláře stavební firmy Porr v Hradci Králové a Praze. Mají podezření, že konkrétní lidé z pardubické radnice ve spolupráci s některými podnikateli a firmami se podíleli jako organizovaná skupina na organizování veřejných zakázek a manipulaci s nimi, uvedla ČT a citovala policejní dokument, podle kterého "trestná činnost při zadávání veřejných zakázek statutárním městem Pardubice je páchána dlouhodobě a systematicky s vysokou mírou konspirace a sofistikovanosti".

Ze zakázek, které byly podle kriminalistů zmanipulované, ČT zmínila zakázky na stavbu parkovacího domu nebo opravu fotbalového stadionu. V tendru na parkovací dům za 336 milionů korun zvítězila firma Porr, ale lidé z radnice a rozvojového fondu se ji podle policie pokusili nezákonně vyloučit a zakázku zajistit pro firmu Chládek a Tintěra, která skončila druhá, uvedla ČT.

 V případě modernizace stadionu, kterou dělala firma Porr, podle ní skupina podezřelých z radnice měla z rozpočtu vylákat kolem 38 milionů Kč po záminkou víceprací a radním a zastupitelům pak falešně prezentovat stav věci o projektu.

Charvát stál v čele Pardubic v letech 2014 až 2022, nyní je členem městské rady a zastupitelstva Pardubic. Zpravodaj ČTK ho zkoušel kontaktovat, radní ale telefon nebere.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Vojenská policie

Štítky Porr, vojenská policie, Národní centrála proti organizovanému zločinu, Pardubice, Česká televize, radnice, Česko, trestní řízení, policie, Hradec Králové

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vojenská policie a NCOZ dnes zasahovala na několika místech. Včetně hradecké společnosti PORR  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.