Počasí dnes23 °C, zítra19 °C
Čtvrtek 2. května 2024  |  Svátek má Zikmund
Bez reklam

Od začátku roku policie v kraji přistihla téměř 1,5 tisíc řidičů pod vlivem. Poslední nadýchal tři promile

Policie v Královéhradeckém kraji od začátku letošního roku přistihla 1350 řidičů pod vlivem alkoholu nebo drog. Jednoho z posledních zastavila hlídka v Červeném Kostelci. S dechovou zkouškou sice souhlasil, ale její výsledek ukázal 2,7 promile. Šlo o osmapadesátiletého cizince.

„Policisté cizince zadrželi a sdělili mu podezření z přečinu ohrožení pod vlivem návykové látky, za což mu hrozí až jeden rok ve vězení,“ uvádí v tiskové zprávě mluvčí policistů Lucie Konečná.  

V Královéhradeckém kraji nejde o nic výjimečného. Od začátku roku policie přistihla celkem 1350 řidičů pod vlivem. 500 z nich se dokonce dopustilo trestného činu, když nadýchali přes jednu promile. Dalších téměř 860 řidičů řídilo pod vlivem drog. 

Přímo před hlídkou odbočila na chodník. Řidička nadýchala čtyři promile

Problém s policií má teď šestadvacetiletá řidička, kterou hlídka přistihla za volantem opilou. Nadýchala čtyři promile. Hlídku na sebe přitom upozornila sama. Přímo před jejich autem odbočila přes přechod a vjela na chodník.

 

„Už při překročení hranice půl promile začíná převažovat negativní vliv na lidský organismus. Alkohol za volantem zvyšuje nejenom agresivitu a přeceňování řidičských schopností, ale má výrazný vliv i na periferní vidění,“ uvádí na webu policie mluvčí Lucie Konečná. Podle jejích slov se do alkoholové pasti může dostat i řidič s takzvaným zbytkovým alkoholem.    

Právě „zbytkáč“ je v souvislosti s řízením velké téma. Z pohledu zákona však prakticky neexistuje a na řidiče se nahlíží jako na člověka pod vlivem alkoholu. „Pro policii je to přitom alkohol jako alkohol. Nerozlišuje mezi zbytkovým a čerstvým,“ uvedla na Kormošová.        

Tento druh zbytkového alkoholu je zrádný především v tom, že o něm řidič nemusí vědět. I přesto napomáhá k tomu, aby měl řidič zpomalené vnímání a daleko delší reakce. Snadněji se také může stát, že člověk pod vlivem zbytkového alkoholu přehlédne značku nebo dokonce vozidlo přijíždějící ke křižovatce.  

S větším množstvím alkoholu stoupá i pravděpodobnost dopravní nehody. Do jedné promile stoupá sedmkrát, do 1,4 promile až jednatřicetkrát a nad 1,5 promile je šance dopravní nehody až 128krát větší.     

Ohodnoť článek

Foto Adéla Cinková

Štítky policie, alkohol, drogy, Královéhradecký kraj, doprava, krimi, statistika

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Od začátku roku policie v kraji přistihla téměř 1,5 tisíc řidičů pod vlivem. Poslední nadýchal tři promile  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.