Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Divadlo Drak uvede první premiéru nové sezony. Na diváky čeká Sedmero krkavců

První premiérou sezóny bude v Divadle Drak inscenace Sedmero krkavců. Autorská inscenace na motivy klasické pohádky Boženy Němcové o síle vůle a odvaze obětovat se pro druhé doplňuje řadu drakovských inscenací, které staví na osvědčených pohádkových titulech. Po Šípkové Růžence se kmenový režisér divadla Jakub Vašíček vrací ke zpracování známého příběhu v inscenaci určené divákům již od šesti let.

Slavnostní premiéra proběhne v sobotu 4. 11. 2023 od 18.00 hodin na Hlavní scéně Divadla Drak. 

„K inscenování klasických pohádkových titulů se v Divadle Drak vracíme pravidelně, protože víme, že hrají v životě dětí důležitou a nezastupitelnou roli. Vybíráme tituly, které nám umožní autorské zpracování archetypálních příběhů, práci s metaforou i divadelní iluzí a současně hledáme prostředky, které nám pomohou tyto příběhy odvyprávět současným jazykem a komunikovat dětem aktuální či nadčasová témata,“ uvádí v tiskové zprávě dramaturgyně inscenace Barbora Kamenická Pokorná

Jinak tomu není ani v případě Sedmera krkavců. „Příběh dívky Bohdanky, která jednoho dne nalezne na dně staré truhly sedm chlapeckých košil a tím započne její velké pátrání po rodinném tajemství, rozehrává skoro až detektivní zápletku. Dívčinou odvahou čelit pravdě a ochotou přijmout odpovědnost za staré viny začíná dlouhá cesta za rodinným vykoupením. Ve druhé polovině pak vstupuje do inscenace paralelní příběh sourozeneckého vztahu. Bohdanka potkává prince, který žije v područí své sestry a její krkavčí lásky.“ představuje hlavní motivy inscenace Pokorná. 

Scénograf Karel Czech vytvořil na scéně prostředí plné kabelů a dalších podivuhodných objektů vyvolávajících tísnivý pocit ukrytých tajemství. Kabely, které mohou spojovat i svazovat, asociují rodinné kořeny i dusivá chapadla. Mlčenliví rodiče mají podobu pasivních loutek a pouze předměty z rodinné minulosti mohou odvážné Bohdance prozradit, co zůstává skryté pod povrchem. 

Významnou roli hraje zvuková složka inscenace a hudba skladatele Daniela Čámského, která staví na zvukových smyčkách, vrstvení a práci s hlasem a slouží zejména důvtipnému ztvárnění sedmi krkavců. 

Nová inscenace Divadla Drak je zároveň - i přes potemnělý, až téměř hororový nádech literární předlohy - plná humoru, a to především díky Editě Dohnálkové Valášek v hlavní roli odvážné a upovídané Bohdanky. Dále se divákům představí Šimon Dohnálek v roli prince, Petra Cicáková jako jeho nevlastní sestra a Luděk Smadiš v sedmiroli bratrů proměněných v krkavce.  

Lektorské oddělení Divadla Drak k inscenaci již tradičně nabízí metodickou podporu pro pedagogy. 

Ohodnoť článek

Tisková zpráva | Foto Divadlo Drak

Štítky Divadlo Drak, premiéra, Božena Němcová, Šípková Růženka, divadlo

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Divadlo Drak uvede první premiéru nové sezony. Na diváky čeká Sedmero krkavců  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.