Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

ŘÍJEN 2023: Jaká témata Hradecká Drbna sledovala? To nejdůležitější za poslední měsíc

I měsíc říjen nabídl v Královéhradeckém kraji několik velkých témat. Kvůli rekonstrukcím se řešila například doprava v krajské metropoli, posun ve stavbě dálnice mezi Hradcem Králové a Jičíně, a dokonce také Vánoce a vánoční trhy. Kromě toho jsme vám přinesli několik dalších dílů naší pravidelné rubriky Bez servítků nebo dalšího (ne)obyčejného. Přehled všeho důležitého za poslední měsíc naleznete níže.

Doprava v Hradci Králové 

Začít u piva mluvit o dopravě v Hradci Králové, zcela jistě se diskuse zvrhne směrem ke Gočárově třídě a novému inteligentnímu systému řízení dopravy. Hradecká Drbna se svých čtenářů zeptala, jak hodnotí dopravu v krajské metropoli. Většina z nich ji hodnotí jako nedostatečnou. 

Většina řidičů dopravu v Hradci Králové hodnotí jako nedostatečnou. Kritizují Gočárovku i nové semafory

Začít u piva mluvit o dopravě v Hradci Králové, zcela jistě se diskuse zvrhne směrem ke Gočárově třídě a novému inteligentnímu systému řízení dopravy. Hradecká Drbna se svých čtenářů zeptala, jak hodnotí dopravu v krajské metropoli. Většina z...

Jak silničáři avizovali, tak také učinili. V centru Hradce Králové u vily Anička přibylo dneska ráno dopravní omezení, které tady bude na pár dní komplikovat provoz a řidiči se v době dopravní špičky musí připravit na kolony. 

ANKETA: Zaskočily vás kolony v centru Hradce Králové?

Dalo se to čekat a potvrdilo se to. V centru Hradce Králové u vily Anička se tvoří v dopravní špičce ve všech směrech kolony. Důvodem je pokládka nového asfaltu. Řidiči se musí obrnit do neděle.

Nové dálnice kolem Hradce Králové 

Ředitelství silnic a dálnic získalo nepravomocné stavební povolení k dalšímu úseku dálnice D35, která má spojit Hradec Králové a Jičín. Tentokrát jde o úsek od Sadové po dálniční křižovatku v Plotištích. Pokud půjde vše podle plánu, stavba 7,5 kilometru dlouhého úseku by mohla začít.   

Úsek dálnice ze Sadové do Hradce má nepravomocné povolení. Stavba by mohla začít v příštím roce

Ředitelství silnic a dálnic získalo nepravomocné stavební povolení k dalšímu úseku dálnice D35, která má spojit Hradec Králové a Jičín. Tentokrát jde o úsek od Sadové po dálniční křižovatku v Plotištích. Pokud půjde vše podle plánu, stavba 7,5...

Ředitelství silnic a dálnic předalo stavebním firmám staveniště budoucího úseku dálnice D35 Hořice - Sadová. Slavnostní zahájení stavby je naplánováno na 7. listopadu. 

Silničáři předali stavebním firmám staveniště úseku dálnice D35 Hořice - Sadová

Ředitelství silnic a dálnic předalo stavebním firmám staveniště budoucího úseku dálnice D35 Hořice - Sadová. Slavnostní zahájení stavby je naplánováno na 7. listopadu.

Bez servítků  

Vždy chtěl pracovat se sportovci, ale zjistil, že samostatně se sportovní fyzioterapie v Česku studovat nedá. Přesto se vysněné specializace nevzdal. Hodně mu pomohly a stále pomáhají osobní zkušenosti s profesionálním sportem. Řeč je o Michalu Peroutkovi, který patří mezi vyhledávané fyzioterapeuty. Momentálně funguje na vlastní klinice Fascia Clinic Prague se zaměřením na ambulantní fyzioterapii. Kdy by měl člověk služby fyzioterapeuta vyhledat, jak výraznou roli hraje obuv a proč nezanedbávat pohyb? Nejen o tom se rozpovídal v dalším díle seriálu Bez servítků. 

Všeobecně ubývá pohybu dětí. Chybí jim nejen nachozené kroky, říká fyzioterapeut Michal Peroutka

Vždy chtěl pracovat se sportovci, ale zjistil, že samostatně se sportovní fyzioterapie v Česku studovat nedá. Přesto se vysněné specializace nevzdal. Hodně mu pomohly a stále pomáhají osobní zkušenosti s profesionálním sportem. Řeč je o Michalu...

Při izraelském bombardování palestinského Pásma Gazy, které začalo po rozsáhlém a brutálním útoku hnutí Hamás ze 7. října na Izrael, zemřelo podle odhadů už přes tři tisíce lidí. „Evropská i americká debata vnímá, že Izrael musí legitimně řešit problém teroristů a zároveň vnímá velmi nepříznivou humanitární situaci v Gaze. Myslím si, že spoustě lidí typu paní Černochová tahle lidskost a empatie chybí,“ říká v dalším díle rozhovorového seriálu Bez servítků europoslanec Mikuláš Peksa (Piráti). 

Pokud civilistům v Gaze nepomůžeme, hrozí migrační krize, říká europoslanec Mikuláš Peksa

Při izraelském bombardování palestinského Pásma Gazy, které začalo po rozsáhlém a brutálním útoku hnutí Hamás ze 7. října na Izrael, zemřelo podle odhadů už přes tři tisíce lidí. „Evropská i americká debata vnímá, že Izrael musí legitimně řešit...

Europoslanci před týdnem schválili usnesení odsuzující útoky Hamásu na Izrael a uznali právo Izraele na sebeobranu. Pro se vyslovilo 500 europoslanců, proti jich bylo 21 a 24 se zdrželo hlasování, včetně europoslankyně za KSČM Kateřiny Konečné. „Text se jednoznačně nevymezil principu kolektivní viny, kvůli kterému je za zločiny Hamásu trestáno i civilní obyvatelstvo,“ říká v dalším díle rozhovorového seriálu Bez servítků Kateřina Konečná. 

Neexistuje shoda na tom, co stálo za výbuchem v nemocnici al-Ahlí, říká europoslankyně Kateřina Konečná

Europoslanci před týdnem schválili usnesení odsuzující útoky Hamásu na Izrael a uznali právo Izraele na sebeobranu. Pro se vyslovilo 500 europoslanců, proti jich bylo 21 a 24 se zdrželo hlasování, včetně europoslankyně za KSČM Kateřiny Konečné....

(NE)OBYČEJNÍ  

Milovníci fyziky. Tato dvě slova vystihují a spojují manželský pár Křížových. Michaela Křížová učí pedagogy u nás v regionu, jak zábavně učit fyziku, aby pak bavila i studenty. Jan Kříž, děkan Přírodovědecké fakulty Univerzity Hradec Králové, se zabývá nadanou mládeží v oblasti fyziky a s fyzikálními olympioniky procestoval kus světa. Pro tento měsíc se díky tomu stali našimi neobyčejnými. 

Věnují se fyzice a dělají ji zábavnější, za svůj úspěch ale považují manželé Křížovi fungující rodinu a zdravé děti

Milovníci fyziky. Tato dvě slova vystihují a spojují manželský pár Křížových. Michaela Křížová učí pedagogy u nás v regionu, jak zábavně učit fyziku, aby pak bavila i studenty. Jan Kříž, děkan Přírodovědecké fakulty Univerzity Hradec Králové, se...

Ostatní témata, která hýbala Královéhradeckým krajem  

Královéhradecký kraj začne hledat společnost, která přestaví Vrbenského kasárna v Hradci Králové. Hejtmanství by se rádo vešlo do zhruba 422 milionů korun, přesnou cenu však určí až konkrétní nabídka. Pokud půjde vše podle plánu, s pracemi by se mohlo začít v březnu příštího roku. Vedení kraje předpokládá, že práce potrvají zhruba 16 měsíců. 

Kraj začíná hledat společnost, která přebuduje Vrbenského kasárna v centru Hradce Králové

Královéhradecký kraj začne hledat společnost, která přestaví Vrbenského kasárna v Hradci Králové. Hejtmanství by se rádo vešlo do zhruba 422 milionů korun, přesnou cenu však určí až konkrétní nabídka. Pokud půjde vše podle plánu, s pracemi by se...

Hradec Králové oslaví 1. ledna příchod roku 2024 videomappingem a laserovou show místo tradičního ohňostroje. Konat se bude při každoroční akci První den spolu a náklady na ni budou proti minulosti zhruba trojnásobné. Řadě opozičních zastupitelů se zrušení ohňostroje nelíbí, kritizují také zvýšení nákladů. Zařazení 1,55 milionu korun do rozpočtu města na pořízení videomappingu dnes zastupitelé schválili nejtěsnější většinou 19 hlasů. 

ANKETA: Ohňostroj v Hradci Králové 1. ledna nahradí dražší videomapping. Opozici se to nelíbí

Hradec Králové oslaví 1. ledna příchod roku 2024 videomappingem a laserovou show místo tradičního ohňostroje. Konat se bude při každoroční akci První den spolu a náklady na ni budou proti minulosti zhruba trojnásobné. Řadě opozičních zastupitelů...

Policie v Hradci Králové vyšetřuje vraždu a následný pokus o vraždu. Toho se měl dopustit čtyřiadvacetiletý muž, který podpálil rodinný dům v Plotištích nad Labem. Moc dobře věděl, že se v něm nachází minimálně jeden člověk. Svědka se pak pokusil ubodat u slepého ramene Labe. 

Podpálením domu u Hradce Králové zavraždil muže. Svědka se pokusil ubodat u Labe

Policie v Hradci Králové vyšetřuje vraždu a následný pokus o vraždu. Toho se měl dopustit čtyřiadvacetiletý muž, který podpálil rodinný dům v Plotištích nad Labem. Moc dobře věděl, že se v něm nachází minimálně jeden člověk. Svědka se pak pokusil...

Sociálními sítěmi rezonuje téma zrušeného Rákosníčkova hřiště na sídlišti Pod Lipou v Hořicích. Lidé v jeho okolí si stěžovali na hlasité děti, radnice ho proto nechala rozebrat. Stalo se tak deset let poté, co ho tam společnost LIDL postavila. A to prakticky okamžitě po vypršení smlouvy. Zvláštností je, že před lety si ho veřejnost sama přála. Pro projekt hlasovala v anketě.   

Lidé si stěžovali na hluk z dětského hřiště, město ho nechalo rozebrat. Před lety si ho veřejnost sama přála

Sociálními sítěmi rezonuje téma zrušeného Rákosníčkova hřiště na sídlišti Pod Lipou v Hořicích. Lidé v jeho okolí si stěžovali na hlasité děti, radnice ho proto nechala rozebrat. Stalo se tak deset let poté, co ho tam společnost LIDL postavila. A...

Ve Dvoře Králové nad Labem začne fungovat nová stomatologická ordinace. Místní po nové zubařce volali dlouho. Nová ordinace v Revoluční ulici bude sloužit zhruba 500 a 700 pacientům. Na vybavení její ordinace přispělo město.   

Radnici ve Dvoře Králové se podařilo najít zubařku. Sloužit bude až 700 pacientům

Ve Dvoře Králové nad Labem začne fungovat nová stomatologická ordinace. Místní po nové zubařce volali dlouho. Nová ordinace v Revoluční ulici bude sloužit zhruba 500 a 700 pacientům. Na vybavení její ordinace přispělo město.

Opatovické elektrárny oficiálně začínají se zimní sezonou. Teplo do hradeckých domácností odtud začíná proudit právě v těchto dnech. Začátek zimní sezony přišel o zhruba měsíc později než v loňském roce. Můžou za to nadprůměrné teploty několika posledních dnů.   

Elektrárny Opatovice zahajují sezonu. Nejpozději od roku 1961

Opatovické elektrárny oficiálně začínají se zimní sezonou. Teplo do hradeckých domácností odtud začíná proudit právě v těchto dnech. Začátek zimní sezony přišel o zhruba měsíc později než v loňském roce. Můžou za to nadprůměrné teploty několika...

Kapacita hradeckých školek je plná, poslední roky nastupují silné ročníky a nedá se čekat, že by zájem polevil. Město tak musí reagovat. Připravuje projekt nové školky na Moravském Předměstí. 

Hradec plánuje na Moravském Předměstí novou ekologickou školku

Kapacita hradeckých školek je plná, poslední roky nastupují silné ročníky a nedá se čekat, že by zájem polevil. Město tak musí reagovat. Připravuje projekt nové školky na Moravském Předměstí.

Oficiální vánoční čas v Hradci Králové začne na první adventní neděli 3. prosince, kdy se oficiálně rozsvítí vánoční stromy na Masarykově a Velkém náměstí. Tradiční vánoční trhy se budou opět konat v historickém centru. Začnou o týden později, tedy 8. prosince. Potrvají do 23. prosince.   

Vánoční strom v Hradci Králové se rozsvítí 3. prosince. Trhy začnou o týden později

Oficiální vánoční čas v Hradci Králové začne na první adventní neděli 3. prosince, kdy se oficiálně rozsvítí vánoční stromy na Masarykově a Velkém náměstí. Tradiční vánoční trhy se budou opět konat v historickém centru. Začnou o týden později,...

 Město Trutnov zveřejnilo výsledky hlasování v historicky prvním ročníku Participativního rozpočtu města Trutnova. Místní vybírali z osmičky projektů. Ve hře bylo i vrácení slona k silnici na Trutnov. Nakonec však vyhrál projekt vybudování bezbariérového přístupu do podloubí v Bulharské ulici.    

Slon se k silnici u Trutnova nevrátí. Místní si odhlasovali projekt bezbariérového přístupu do podloubí

Město Trutnov zveřejnilo výsledky hlasování v historicky prvním ročníku Participativního rozpočtu města Trutnova. Místní vybírali z osmičky projektů. Ve hře bylo i vrácení slona k silnici na Trutnov. Nakonec však vyhrál projekt vybudování...

Britský zpěvák Ed Sheeran, který je považovaný za jednu z nejvýraznějších osobností současné popové hudební scény, vystoupí 27. července 2024 v Hradci Králové. Učiní tak v rámci své světové Mathematics Tour. Koncert odehraje v Parku 360 na hradeckém letišti ve Věkoších, kde se každoročně koná festival Rock for People, oznámila dnes spolupořádající agentura Ameba Production podnikatele Michala Thomese. 

Příští rok vystoupí v Hradci Králové Ed Sheeran

Britský zpěvák Ed Sheeran, který je považovaný za jednu z nejvýraznějších osobností současné popové hudební scény, vystoupí 27. července 2024 v Hradci Králové. Učiní tak v rámci své světové Mathematics Tour. Koncert odehraje v Parku 360 na...

V poměru vykácených stromů u cest a vysazení nových patří Královéhradecký kraj mezi tři nejhorší v celé České republice. Na 6,8 pokácených stromů se v regionu vysadí pouze jeden nový. Naopak nejlépe je na tom sousední Liberecký.   

V poměru pokácených a vysázených stromů u silnic patří hradecký kraj mezi nejhorší v republice

V poměru vykácených stromů u cest a vysazení nových patří Královéhradecký kraj mezi tři nejhorší v celé České republice. Na 6,8 pokácených stromů se v regionu vysadí pouze jeden nový. Naopak nejlépe je na tom sousední Liberecký.

Do boje s dlouhodobým parkováním v centru historického Jičína se vydala radnice. Od nového roku chce upravit systém placení parkování. Nově budou muset řidiči zaplatit své místo i v ulicích kolem Valdštejnova náměstí. Dojde také k úpravě ceníku.   

V Jičíně dojde ke změně parkovacího systému. Radnice chce dostat auta z centra města

Do boje s dlouhodobým parkováním v centru historického Jičína se vydala radnice. Od nového roku chce upravit systém placení parkování. Nově budou muset řidiči zaplatit své místo i v ulicích kolem Valdštejnova náměstí. Dojde také k úpravě ceníku.

Dvůr Králové nad Labem léta připravuje rekonstrukci starého autobusového nádraží v centru města. V současné době se počítá s náklady kolem 85 milionů korun, což je nad finanční možnosti města. I proto se město rozhodlo zažádat o několik dotací. Podle tiskové zprávy má nyní město informaci, že město získá 64 milionů. Žádost údajně úspěšně prošla hodnocením.   

Dvůr Králové chce získat 64 milionů na rekonstrukci autobusáku. Bez dotace se opravovat nebude

Dvůr Králové nad Labem léta připravuje rekonstrukci starého autobusového nádraží v centru města. V současné době se počítá s náklady kolem 85 milionů korun, což je nad finanční možnosti města. I proto se město rozhodlo zažádat o několik dotací....

Máte nápad na své vlastní téma nebo víte o něčem, čemu by se měla Hradecká Drbna věnovat? Napište nám na sefredaktor@hradeckadrbna.cz.   

Ohodnoť článek

Foto redakce

Štítky Hradec Králové, doprava, Královéhradecký kraj, Drbna.cz, dálnice, Jičín, Vánoce, projekt, Izrael, Labe

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

ŘÍJEN 2023: Jaká témata Hradecká Drbna sledovala? To nejdůležitější za poslední měsíc  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.