Počasí dnes23 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

V Jičíně dojde ke změně parkovacího systému. Radnice chce dostat auta z centra města

Do boje s dlouhodobým parkováním v centru historického Jičína se vydala radnice. Od nového roku chce upravit systém placení parkování. Nově budou muset řidiči zaplatit své místo i v ulicích kolem Valdštejnova náměstí. Dojde také k úpravě ceníku.

„V současné době je zpoplatněno parkování ve středu města a základním smyslem je, aby zde nebydlící občané neparkovali dlouhodobě. Aktuální režim tento účel však neplní, neboť na plochách v centru, hlavně na Valdštejnově náměstí, dochází ke kumulaci zaparkovaných vozidel, a proto město Jičín přistupuje k úpravě,“ uvedl v e-mailové komunikaci mluvčí radnice Jan Jireš.  

Nově bude do systému placeného parkování spadat i několik ulic v nejbližší blízkosti náměstí. Jde především o ulice Smiřických, Linderova a Školní. Město upozorňuje především na dlouhodobě zaparkovaná vozidla, která v těchto ulicích znemožňují zaparkovat například rodičům, kteří vezou svoje děti na Základní školu 17. listopadu. Parkovací hodiny mohou tuto situaci alespoň částečně zlepšit.  

Kromě toho se bude nově platit i u autobusového nádraží poblíž Polyfunkčního centra. Doposud se platilo jen v části u okresního soudu. „Tato místa včetně zmíněných ulic dohromady čítají zhruba 155 míst,“ uvádí mluvčí. 

Kromě nových parkovacích míst začne od nového roku platit i nový ceník. Pro Valdštejnovo náměstí a náměstí Svobody bude první půlhodina stát deset korun, jedna hodina 20 a každá další hodina 30 korun. Pro ulice Husova, Šafaříkova, Jungmannova, Havlíčkova, Tylova, 17. listopadu, Smiřických, Lindnerova a Školní bude první hodina za deset a každá další 20 korun. 

Takzvaní rezidenti, lidé s trvalým bydlištěm a také zaměstnanci firem na těchto místech budou moci využít takzvaných parkovacích karet. Celoroční začíná na ceně 1,5 tisíc korun. V případě pořízení více karet jednou společností se může cenovka vyšplhat až na 15 tisíc korun.  

„Z důvodu rozšíření zpoplatněných ploch město Jičín zakoupí nové parkovací automaty. Ty umožní úhradu platební kartou. Dosavadní přístroje v Jičíně úhradu kartou neumožňují, postupně však budou vzhledem k jejich stáří nahrazovány,“ dodává Jireš.  

Problémy s parkováním řeší místní peticí  

Na radnici v posledních dnech doputovala i petice, kterou podepsali lidé z okolí Jiráskovy ulice. Nelíbí se jim úbytek parkovacích stání.  

Systém parkování se tak změnil z příčného na podélný. Z původních 17 parkovacích míst je nyní na silnici pouze pět stání. Petenti také upozorňují, že úbytek míst na parkování má negativní vliv na ceny nemovitostí v lokalitě a požadují jednání s vedením města. 

Město naopak tvrdí, že dosavadní parkování bylo nebezpečné. Zejména kvůli tomu, že řidič při vycouvávání omezil provoz v obou jízdních pruzích.  

Ohodnoť článek

Foto město Hejnice

Štítky parkování, Jičín, radnice, placení, systém, nové, zdražení, cena, doprava, Valdštejnovo, náměstí

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Jičíně dojde ke změně parkovacího systému. Radnice chce dostat auta z centra města  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.